ВЕЛИКА НАГРАДА БАХРЕИНА Двоструко славље Ферарија

На почетку нове ере Формуле 1 двоструку победу остварио је Ферари. На великој награди Бахреина на стази „Шакир“ победио је Шарл Леклер испред Карлоса Сајнса и седмоструког светског првака Луиса Хамилтона из Мерцедеса.
3
Фото: Tanjug/ AP Photo/Hassan Ammar

Леклеру је ово била треће победа у каријери у „најбржем циркусу“. Монегашанин је на стази „Сакир“ италијанском тиму донео први тријумф после две и по године и трке у Сингапуру 2019. на којој је победу однео Себастијан Фетел. И док Ферари слави Ред Бул је доживео праву катастрофу. Актуелни светски првак Макс Ферштапен због квара је морао да одустане три круга пре краја и уместо другог места остао је без пласмана, а у последњем кругу једноставно се на стази угасио мотор болида Серхија Переса, који је тада био трећи, тако да је Ред Бул остао без бодова. То је искористио Хамилтон, који је на крају успео да се докопа подијума.

Леклер је извезао готово спектакуларну трку, водио је готово од почетка до краја трке, једино је у неколико наврата успео да га на зтренутак претекне Ферштапен, али је возач из Монака увек враћао лидерску позицију. Монегашанин је водио од старта, да би возач Ред Була први отишао у бокс, а Леклер реаговао и њих двојица су се у три круга четири пута смењивали у вођству, пре него што је бранилац титуле направио грешку.

Приликом других одлазака у бокс разлика је била већа, па холандски аутомобилиста није ни имао праву шансу, а чинило се да нас у финишу чека велика борба између њих двојице када је на стазу изашло безбедносно возило. У 46. кругу запалио се болид Пјера Гаслија. На срећу он је безбедно изашао из болида Алфа Таурија. Пожар је брзо угашен, али је на стазу морао „сејфти кар“. То су искористили многи возачи да замене пнеуматике, безбедоносно возило је са стазе у 50. кругу и кренуо је „рестарт трке“. За то време Ферштапен је више пута обавестио бокс да има проблема са болидом. 

Те проблеме је на савршен начин искористио Саинс, који је претекао возача Ред Була и преузео друго место, да би Ферстапен недуго затим морао да продужи у бокс, где се и паркирао. Треће место је тако наследио Перес, којег је озбиљно притискао Хамилтон, који је имао велике проблеме током целе трке, а баш када је било јасно да ће га претећи Мексиканац се окренуо за 180 степени на стази и одустао. Најбољи међу осталима био је Џорџ Расел у другом Мерцедесу, испред возача Хаса Кевина Магнусена, који је америчком тиму донео прве бодове још од Велике награде Ајфела 2020. године. Шести је био Валтери Ботас у Алфа Ромеу, испред возача Алпина Естебана Окона и Јукија Цуноде у болиду Алфа Таурија. Најбољу десеторицу и уједно освајаче бодова комплетирали су двоструки светски шампион Фернандо Алонсо и Гуању Джоу, на свом дебију у Формули 1.

У генералном пласману повео је Леклер са 26 бодова, следе Саинс са 18 и Хамилтон са 15.

Шампионат се наставља већ за седам дана трком у Саудијској Арабији.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести