ВЕЛИКА НАГРАДА БАХРЕИНА У ФОРМУЛИ ЈЕФАН: Ферштапену гренд слем на Сакиру

Возач Ред Була Макс Ферштапен  победио је на Великој награди Бахреина којом је стартовао овогодишњи шампионат Формуле један.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Троструки светски шампион је на стази „Сакир“ дошао до осме победе у низу, а 55. у каријери, после вођства од старта до циља, уз остварени најбржи круг трке. Холанђанин је имао и пол позицију, тако да је освојио такозвани гренд слем у "најбржем циркусу".

Друго место припало је Ферштапеновом тимском колеги Серхију Перезу, тако да је то употпунило успех Ред була на почетку сезоне и наговестило наставак доминације и у овој. Треће место освојио је Карлос Сајнц из Ферраија.

Ферштапен је у Бахреину наставио тамо где је стао прошле сезоне, и то пошто је сјајно стартовао, успео да се задржи испред Шарла Леклера у Ферарију, а потом се брзо одвојио од ривала. Иза њега водила се борба у којој су учествовала четворица возача, да би Перез на најбољи начин искористио надмоћ свог болида у дуелима са Сајнцом, Џорџом Раселом и Леклером. Шпанац за воланом Ферарија је на крају био најбољи у тој борби, пошто се усталио на трећем месту после других одлазака у бокс, док је борба између Расела и Леклера решена у самом финишу трке. Монегашанин се скоро током читаве трке жалио тиму на управљање болидом, али је у другој половини успео да се избори са тиме, а 10 кругова пре краја и искористи грешку возача Мерцедеса. На тај начин решена је борба за четврто место, пошто је Расел оштетио пнеуматике и изгубио превише времена.

Шесто место освојио је возач Мекларена Ландо Норис, испред седмоструког светског шампиона Луиса Хамилтона у Мерцедесу и тимског колеге Оскара Пјастрија. Најбољу десеторицу, а тако уједно и освајаче бодова, комплетирао је двојац Астон Мартина Фернандо Алонсо и Ленс Строл. Током отварања сезоне виђено је само једно одустајање, и то Логана Сарџента у Вилијамсу.

Наредна трка Формуле један вози се већ од петка до суботе за Велику награду Саудијске Арабије у Џеди. 

Г. М.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести