ВЕЛИКА НАГРАДА ЈАПАНА У МОТОЦИКЛИЗМУ: Мартин славио по киши у Мотегију

​​​​​​​Возач Прамак Дукатија Хорхе Мартин победио је на Великој награди Јапана у Мото ГП шампионату. Трка је због лоших временских услова и јаке кише трајала само 12, уместо 24 круга.
s
Фото: Youtube Printscreen

Шпанац је на стази “Твин Ринг Мотеги” уписао двоструки тријумф, пошто је претходно славио у спринту, а такође је забележио трећу победу ове сезоне. Друго место припало је Франческу Бањаји на Дукатију, док је трећи био возач Репсол Хонде Марк Маркес.

Велика награда Јапана била је препуна узбуђења, а у изузетно тешким условима најбоље се снашао Мартин. Бањаја му је био најближи, али није имао шансу да га нападне јер су се услови на половини трке погоршали, због чега је и уследио прекид. До тада се Маркес пробио на трећу позицију, испред Марка Бецекија из ВР46 тима и тако дошао до свог првог подијума од средине октобра прошле године и трке у Аустралији, када је био други. Бецеки је био најбољи међу осталима, испред Алеша Еспаргара, Џека Милера из КТМ рејсинга и возача Гасгаса Аугуста Фернандеса. Најбољу десеторицу комплетирали су Фабио ди Ђанантонио, Раул Фернандес и Фабио Квартараро.

Иако је био планиран рестарт 20 минута после прекида до њега није дошло јер је установљено да је видљивост на стази лоша. Пошто је завршено више од 50 одсто трке додељени су пуни бодови, па је тако Мартин је учинио шампионат драматичним. Бањаја сада има 319 бодова, а Мартин три мање, док је Бецеки трећи са 265.

Киша је у Мотегију почела да пада пре самог старта, али је трка проглашена кишном баш када је кренула. Сви су стартовали на пнеуматицима за суво, повео је Мартин испред Милера и Бањаје, али чим је било јасно да се услови неће побољшати већина возача је отишла на промену мотора, а вођство је преузео Микеле Пиро који мења повређеног Енеу Бастијанинија. Он се очекивано није дуго задржао на челу, а када су сви били у боксу Еспаргаро је преузео прву позицију, испред Маркеса и Бањаје. Међутим, Мартин је убрзо дошао на чело, док је Бањаја преузео друго место. У тренутку када је истакнута црвена застава иза најбоље тројице следили су Бецеки, Еспаргаро и Милер. Прекид је трајао око 20 минута, да би поново биле истакнуте црвене заставе током круга за загревање и проглашен је крај трке.

У Мото 2 класи  победио је возач Хонда тима Азије Сомкијат Чантра. Тајланђанин је у Мотегију дошао до прве победе после годину и по дана и славља у Индонезији, а друге у каријери, и то пошто је претходно био најбржи на свим тренинзима и у квалификацијама. Чантра је кроз циљ прошао испред тимског колеге Аија Огуру, а њима двојици се на подијуму придружио Педро Акоста из Ред Бул КТМ Ајо тима. У Мото 3 класи први је био возач Леопарда Ђауме Масија. Шпанац је уписао други тријумф заредом, а трећи ове године захваљујући којем је преузео вођство у генералном пласману. Други је биона Ајума Сасаки из Интакта, који је у фото-финишу био бољи од возача Тех3 тима Данијела Олгада.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Индонезије 15. октобра.

Г. М.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести