ЗАТВАРАЊЕ БАЗЕНА Пливање поново у незавидном положају

Сваким даном списак затворених базена у градовима широм Војводине све је дужи. На ред је дошао и Нови Сад, а кључ на браву стављен је и у Суботици, Кикинди, Зрењанину, Сенти...
Igor Beretić i Čaba Silađi tokom treninga u Novom Sadu Foto: F. Bakić
Фото: Игор Беретић и Чаба Силађи, Фото: Ф. Бакић  

 Једва су пливачи дочекали да ускоче у воду после укидања ванредног стања и били су међу последњим спортистима који су кренули са тренинзима, а сада су се опет нашли у тешкој ситуацији, јер су због озбиљне ситуације са епидемијом приморани да прекину рад. Свакако да се нико није надао да ће се исти сценарио поновити тако брзо и да ће све опет стати.

– Радили смо осам седмица доста добро и сада нас је задесило друго затварање базена, које ће много утицати на такмичаре, не само што се тиче физичке припреме, него сада и на психолошком плану. Ово је већ стање у ком су људи једноставно изгубљени. Криво ми је што је пливачки спорт у Новом Саду поново у овом положају – рекао је тренер Војводине и селектор сениорске репрезентације Игор Беретић.

Неизвесно је када ће се стећи услови да базени поново прораде и да се настави са радом, али и када до тога коначно дође, штета ће већ бити учињена.

– Лагано смо се враћали у форму и надали се да ћемо до септембра бити на добром нивоу. Млађи су радили на томе да добију шансу да се нађу у репрезентативним селекцијама, тако да су се кадети и јуниори нашли у великом проблему. Никакви суви тренинзи не могу да надоместе рад у води и све ово их удаљава од планова и негативно ће се одразити на њих.

Селектор  је ове седмице у Београду почео трећи блок припрема са сениорским репрезентативцима, уз пар талентованих јуниора, и  радиће до 31. јула. Од десеторо пливача, из Војводине су на Кошутњаку Чаба Силађи, Алекса Бобар, Борис Лачански и Милица Опачић.

– Овде имамо добре услове на отвореном базену и све нормално функционише. За припреме националног тима Савез ће увек обезбедити услове, али оно што је битно јесте да нема квалитетне репрезентације без клубова, а они су сада поново доживели велики ударац затварањем базена.

Нису се само такмичари нашли у незавидној ситуацији јер нису у могућности да тренирају.

– Ово је огроман ударац за клубове и брине ме њихова егзистенција, као и егзистенција колега тренера. Чим се нешто покрене, одмах се уруши.

Државна првенства требало је да се одрже крајем јула, али су и она отказана. Била би то једина прилика да репрезентативци и остали пливачи одраде званичну проверу форме.   – Није поента да организујемо првенство само за Ању Цревар, Чабу Силађија и остале из националног тима. Најважнији су клубови. Да у Београд дође 350 пливача из целе Србије, да видимо колико је ко урадио, напредовао, да пратимо младе потенцијале, на кога можемо да рачунамо, ко је радио квалитетно.... – јасно је Игор Беретић предочио велики проблем у ком се нашао пливачки спорт.

        К. Бугарски

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести