Завод за спорт прославио 64. рођендан

БЕОГРАД: Завода за спорт и медицину спорта Србије обележио је данас 64 године постојања, а министар спорта Вања Удовичић истакао је на свечаности да је поносан што је био део тима који је успео да унапреди Завод да буде у рангу са таквим институцијама у свету.
zavod za sport, tanjug
Фото: TANJUG / TANJA VALIC / bb

"Постоје тренуци када сте поносни, када вам је част да будете саставни део историје која нас је пратила и дефинисала и тај понос не могу да сакријем. Драго ми је што сам био део тима заједно са Заводом за спорт, који је покушао да у некој мери обнови Завод да он данас изгледа другачаије и да буде равоправан са свим другим организацијама у свету које се баве сличним послом и да докажемо да Србија јесте земља спорта и спортске медицине", казао је Удовичић на свечаности у Клубу посланика.

"Тај понос је нешто што нас је мотивисало и вукло напред да кроз све ове године унапредимо функционисање Завода, са овим вансеријским победа у претходних годину дана, где смо одржали значајну медицински конференцију, где смо направили објекат, стену за пењање, за понос Београда и Србије. Све то је мали део достигнућа који смо хтели да урадимо. Преко 18.000 прегледа, унапређена инфрструктуре...Тежимо ка већим изазовима", рекао је министар.

Удовичић је истакао да је највећи изазов да усавршимо наше људе, стручњаке, да сви они који раде са децом буду прави репер система вредности којем се тежи.

"То је прави изазов за нас. Усавршити и унапредити стручни кадар, дати нове могућности за професионалоне спортисте, да отовримио широм врата за све рекративце. Не постоји ниједан турнир, ниједно такмичење, резулатат, а да Завод није био саставни део тога. Као саучеснику у овим великим победама, али и у поразима, увек је ту да нас подржи, да нас придобије кад паднемо и да нас пребветивно сачува од повреда које су саставни део спорта", реако је Удовичић.

"Хвала свима који су учинили да Завод данас после 64 године буде ове што јесте. Хвала запосленима, директорима, свима који су веровали у идеју Завода за спорт, свима који су се несебично давали . Желим вам много година у којима ћете обарати сопствене рекорде и постављати високе циљеве. Срећан вам 64. рођендан", поручио је Удовичић.

Директор Завода за спорт и медицину спорт Србије Горан Бојовић изјавио је да ова инститгуција непрестано ради на томе да унапреди, прошири и побољша капацитете и активности, али и да шири и размењује открића, технологије и знања у области спортске медицине и буде домаћин великих међународних догађаја.

"Са поносом могу рећи да планирани пројекти везани за инфраструктуру напредују, а пројекат вештачке стене за спортско пењање о коме сам говорио прошле године је у међувремену завршен и као доказ квалитета урађеног дошао јеи званични сертификат од стране Међународне федерације за интернационална такмичења. То нам отвара врата да организујемо велика такмичења, тако да је Београд већ потенцијални организатор Европског купа у спортском пењању у августу месецу ове године", казао је он.

Фото: TANJUG / TANJA VALIC / bb

"Радови на пројекту Мултифункционалне дворане напредују из дана у дан и поносан сам наоно што могу да видим, а посебно јер знам како ће исти изгледати када добије свој коначан изглед савременог и модерног центра на светском нивоу", рекао је Бојовић.

Истакао је да је након Међународне конференције медицине спорта успешно одржане прошле године, Србија оцењена као сјајан домаћин и колаборативни члан ФИМС-а са великим потенцијалима, који је много урадио на промоцији спортске медицине у региону и шире.

"Главни задатак и мисија Завода у 2020. години је да покушамо да заслужимо и добијемо организацију Светског конгреса медицине спорта 2024. за коју ћемо се кандидовати у септембру месецу ове године у Атини. Припреме су већ почеле, а након пуних 66 година и давне 1954. када је Београд једини пут био домаћин X Светског конгреса медицине спорта, Завод је спреман да ове године у септембру у Атини, поднесе кандидатуру челницима ФИМС-а за организацију Светског конгреса и презентује Београд и Србију као наредног домаћина. Кандидатура је част и привилегија да се овако један велики догађај доведе у нашу земљу", изјавио је Бојовић.

Он верује да је у наредним годинама право време да Београд поново буде епицентар науке и спорта.

Бојовић се захвалио се министру спорта Вањи Удовичић, председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић на несебичној подршци и сарадњи.

Завод за спорт уручио је захвалнице Фудбалском савезу Србије, Кошаркашком савезу Србије, Одбојкашком савезу Србије, Пливачком савезу, Ватерполо савезу, Стељачком савезу, Савезу за школски спорт и баскеташима Србије.

Појединачне захвалнице су добили Слободан Гејо, тренери Марина Маљковић, Слободан Ковач и Дејан Станковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести