Злато за Мачковића и Васића испред светских шампиона у Пловдиву

Српски двојац у веслању Мартин Мачковић и Милош Васић освојио је златну медаљу на Светском купу у Пловдиву.
mackovic i vasic, vss
Фото: Мартин Мачковић и Милош Васић, фото: ВСС

У финалу за двојце на првом од три такмичења за Светски куп у сезони, које је одржано у Пловдиву, Мартин Мачковић и Милош Васић одсечно су грабили у вођству од почетка до краја. На половини трке, на 1.000 метара, јасно се видело да су недостижни.

Тријумфовали су са 6.34,05. Први су наш победнички чамац у некој трци за Светски куп у последњих десет година. Ненад Бабовић и Милош Томић су се истакли као двојац без кормилара за лаке веслаче у Минхену 2009. Једно време су потоњим освајачима први пратиоци били Шпанци, који су прошле године на Светском првенству на овој регатној стази били шести као изненађујући финалисти, али су их претекли браћа Мартин и Валент Синковић из Хрватске. Мачковић и Васић нису посустајали.

Одбили су и нападе важећих првака света, који су за њима прошли други кроз циљ две секунде касније (6.36,03). 

„Презадовољни смо како смо прошли у Пловдиву јер је Мачковићу и мени ово било прво званично такмичење у двојцу“, причао нам је блистајући од среће Васић.

Фото: ВСС

„Јесте да смо и раније седали заједно у двојац, али смо озбиљне припреме почели тек ове године. Одмах се и на тренинзима видело да смо и по брзини и по завеслајима и по концепцији изузетно добра комбинација. Одличну енергију смо пренели на стазу у Пловдиву, доказујући да можемо много заједничким снагама. Наставимо ли овако, сигуран сам да ћемо се укључити у борбу за само светски врх.“

Штрокер у нашем двојцу истиче и да није мала ствар бити бржи од браће Синковић из Хрватске, који су светски прваци.

„Нисмо знали у каквој су форми, али је сигурно да су и у Пловдив дошли да победе. Улиће нам успех у надметању с њима додатно самопоуздање и још већи мотив у припремама за Европско првенство у Луцерну карјем маја. Иако то још није коначно, уверен сам да ћемо Мачковић и ја бити тандем и на том великом такмичењу“, рекао је Васић.

Одлично четврто место заузели су Игор Ђерић и Виктор Пивач са 6.43,56. У почетку су били последњи, али су у другом делу трке појачали ритам. Иза себе су оставили белоруски и кубански чамац.

Подсетимо да су се Мачковић и Васић првог дана такмичења директно пробили у финале као победници у својој квалификационој трци. Из ње су Ђерић и Пивач морали у репесаж, у којем су се доказали првим местом.

У скифу је Јована Арсић (26) у финалу стигла пета са 8.33,00. Била је бржа од белоруске ветеранке Јекатерине Карстен (46), двоструке олимпијске победнице (1996, 2000), која је седам пута учествовала на летњим играма. У трци је возила још једна олимпијска шампионка. То је Чехиња Мирослава Топинкова Кнапкова (38), освајач злата у Лондону 2012. Припало јој је треће место.

Скифиста Душан Славнић је најчешће био на стази међу четири наша чамца – четири пута – будући да се после квалификација полуфинала домогао кроз репесаж. Морао је да се задовољи учешћем у Б финалу. Заузео је четврто место, а укупно десето међу 14 учесника.

Фото: Душан Славнић, фото: ВСС

Резултати финала у двојцу за мушкарце: Мачковић, Васић (Србија) 6.34,05, М. Синковић, В. Синковић (Хрватска) 6.36,03, Каналехо Пазос, Гарсија Ордонез (Шпанија) 6.37,50, Ђерић, Пивач (Србија) 6.43,56, Фурман, Валадзко (Белорусија) 6.49,30, Ахете, Алфонсо Родригез (Куба) 6.59,93.

Резултати финала скифа за жене: Схенард (Холандија) 8.04,10, Ђенг (Кина) 8.05,37, Топинкова Кнапкова (Чешка) 8.08,45, Георгијева (Бугарска) 8.22,26, Арсић (Србија) 8.33,00, Карстен (Белорусија) 8.35,46.

Резултати Б финала у скифу за мушкарце: Кабрера (Мексико ) 7.06,64, Аракава (Јапан) 7.08,31, Наукаринен (Финска ) 7.11,67, Славнић (Србија) 7.15,65, Сакурама (Јапан) 7.20,80, Карпинен (Финска ) 7.23,57.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести