Почела израда Стратегије за развој спорта за десет година

БЕОГРАД: Радна група за израду националне Стратегије за развој спорта за период од 10 година одржала је данас први, конститутивни састанак, а министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је да је циљ те стратегије да се побољшају услови за бављење спортом свих грађана Србије, посебно жена, деце и особа са инвалидитетом. 
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Удовичић је након састанка медијима казао да је један од циљева и да се оствари могућност да свако има право за квалитетнији и бољи развитак у својој земљи.

Навео је да је задовољан због све бољих спортских резултата код српских спортиста, као и тиме што никада више улагања у систем спорта није било.

"То мора да нам у наредном периоду да и боље резултате, али првенствено уважавајући чињеницу да се суочавамо са огромним изазовима у данашње време где смо свесни како утицаја друштвених мрежа, тако и утицаја електронских уређаја на развој свих грађана", рекао је Удовичић. 

Истакао је да тим пре желе да кроз ову стратегију сагледају све објективне разлоге, али и механизме како да допру до сваког грађанина и на који начин да подстакну све грађане да се баве било каквим видом физичке активности, а онда да се направи и основ и база за бављење и врхунским спортом.

Удовичић је навео да се данас почиње са израдом стратешког документа који је један од најзначајнијих докумената и који се први пут доноси за период од 10 година.

На данашњем састанку, према његовим речима, анализирани су и резултати претходне стратегије која је рађена за период од четири године.

"Имали смо данас прилику да чујемо одређене резултате које смо постигли кроз праћење тог стратешког документа, сагледамо с којим изазовима смо се суочили, изазове које нисмо успели да имплементирамо и на шта морамо посебну пажњу да посветимо у наредном периоду", навео је министар омладине и спорта. 

Радну групу чине представници министарстава Владе Србије, спортских савеза, медијских удружења, као и представници УНИЦЕФ-а, а Удовичић каже да је од изузетне важности то што су се одазвали сви чиниоци и чланови Радне групе.

"То ме охрабрује и показује да ова тема има огроман значај у нашем друштву, што показује и податак да је преко 30 институција који престављају основу за израду стратегије узело учешће", казао је Удовичић и додао да то говори и о консензусу владиног и невладиног сектора.

Веома је значајно и присуство представника медија, казао је министар, истичући и присуство међународних организација.

"Важно нам је да и сада радимо све на транспарентан начин и да одговорно приступимо овом раду, да једногласно донесемо закључке и да ова стратегија буде општи концензус свих грађана", рекао је Удовичић.

Наводећи да је прошла стратегија, која је завршена, а која је спроведена и имплементирана у 90 општина и јединица локалних самоуправа, имала четири основна циља - професионални спорт, спортску инфраструктуру, школски и универзитетски спорт и рекреативни спорт као нешто што је најзначајније, Удовичић је казао да се данас разговарало и о одређеном предефинисању тих циљева за стратегију која ће бити донета. 

Кроз та четири полазна основа сагледано је и јачање спортског туризма, рекао је Удовичић и навео да спорт свакако јесте један од базних елемената за развој туризма у Србији, и то како кроз организацију међународних такмичења, тако и кроз 250.000 регистрованих спортиста који се на дневној или недељној бази такмиче или обављају било какве физичке активности широм Србије.

"То чини ту здраву базу нашег туризма и данас смо добили сугестије да на неки начин предефинишемо те циљеве. Управо кроз овакав један отворени дијалог, ми ћемо сагледати и дефинисати циљеве на којима ћемо заједно радити", навео је српск министар омладине и спорта.

Удовичић очекује да ће Радна група која је данас почела са радом доћи до најквалитетнијих циљева који ће за крајњи резултат у наредних 10 година имати за циљ да сви грађани имају боље услове и да се Србија може похвалити да је међу здравим нацијама у свету.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести