Републичко такмичење основаца: Војвођанима девет медаља

Протеклог викенда у Нишу, у Основној школи “Душан Радовић”, одржано је друго појединачно и екипно Првенство основних школа Србије у шаху.

У појединачној конкуренцији учествовало је 447 основаца (238 ученика и 209 ученица), док је у екипној конкуренцији наступила 41 школа и то 21 екипа ученика и 20 екипа ученица. Према проценама у досадашњем циклусу такмичења од школских, преко градских и окружних па све до републичког такмичења наступило је близу 30.000 основаца.

У овако јакој конкуренцији Војвођани су постигли изузетан успех освојивши осам медаља у појединачној конкуренцији и сребрну медаљу у екипној конкуренцији код дечака. Две најсјајније медаље освојиле су наше златне девојчице Маријана Билић из Кикинде (ученице 5. и 6. разред) са фишеровским резултатом 7 и 7 и Новосађанка Ања Јовановић (ученице 3. и 4. разред) са 6,5 поена из 7 партија.

Раме уз раме са њима стоје и брат и сестра Милош и Марија Станковић из Бановаца који су се окитили сребром у конкуренцији ученика 5. и 6. разреда односно ученица 3. и 4. разреда. Сјајни Дејан Оморјан из Новог Сада такође је освојио сребрну медаљу у најстаријој групи ученика 7. и 8. разреда. Бронзане медаље златног сјаја, са одличним резултатом од 6 поена из 7 партија, освојиле су Новосађанка Дуња Остојић (ученице 5. и 6. разред) и Андријана Ђермановић из Зрењанина (ученице 7. и 8. разред). Још једну бронзану медаљу Новосађанима донео је Лав Пајчин са 5,5 поена из 7 партија у категорији ученика 3. и 4. разреда. Исто поена као Лав, али нешто слабији Бухолц имао је и Лука Мушкиња из Инђије, који је освојио 6. место.

У екипној конкуренцији Војвођани су такође били врло успешни, а нарочито се истиче сребрна медаља коју су освојили ученици ОШ “Тихомир Остојић” из Остојићева у саставу: Јован Радаковић, Стефан Грбин, Данијел Јанков, Доминик Тот и Константин Сабо. Победила је екипа домаћина ОШ “Душан Радовић” из Ниша, а треће место су поделиле ОШ “Лаза Костић” из Београда и ОШ “Слободан Савковић” из Старих Бановаца са истим бројем меч бодова, али је поен више пресудио да бронза ипак припадне Београђанима. Код ученица најбоља је била ОШ “Илија Гарашанин” из Гроцке, друго место је освојила ОШ “Бранко Ћопић” из Београда, док је треће место такође припало домаћинима, ОШ “Душан Радовић” из Ниша. Најбољу војвођанску екипу чиниле су ученице ОШ Ђорђе Натошевић из Новог Сада: Ања Јовановић и Петра Супић, које су на крају освојиле високо 6. место.

Одмах иза њих, на седмом, осмом и деветом месту су такође врло успешне војвођанске школе у којима се форсира рад са децом од најнижих разреда и то: ОШ “Алекса Шантић” из истоименог места, затим ОШ “Слободан Савковић” из Старих Бановаца и ОШ “Моша Пијаде” из Гудурице. Сви они су постигли запажен успех већ самим пласманом на републичко такмичење, чиме су доказали да могу равноправно да се носе са својим вршњацима из великих школских средина као што су Београд и Ниш.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести