Александар Бабић: Сачуваћемо вишегодишњу доминацију

Иако је пре непуна три месеца стигао у Рукометни клуб Војводину, Александар Бабић већ је привукао пажњу играма и са израженом жељом за победом.
РК Војводина/Александар Бабић
Фото: РК Војводина/Александар Бабић

Ради се о комплетном играчу кога краси добра игра у одбрани и добар скок-шут, посебно залагање на терену и тимски дух.

У редове Новосађана овај високи и танани леви бек, некадашњи играч Жупе, Напретка и Рудара, стигао је из Катара, где је провео полусезону, а пре тога две сезоне бранио је боје Металопластике, одакле је стигао из Црвене звезде са којом има освојен Куп и Суперкуп Србије.

Шта је пресудило да се вратиш из иностранства и дођеш у Нови Сад?

- Позив Војводине је стигао још летос, али тада нисам могао да га прихватим пошто сам се већ договорио са Ал Ахлијем. Због ситуације са ковидом, прекинута је сарадња са катарским клубом. Имајући у види да је и даље остало интересовање Новосађана, лако смо се договорили. Доласком у редове осмоструког шампиона вратило ми је велику мотивацију за радом и играњем, посебно зато што је изражена жеља да будемо први и што се ради о клубу који је садам пута доминантно освајао титуле првака и многе трофеје. То те тера да свакој утакмици приступиш максимално озбиљно, мотивисано, посвећено и да даш максимум рекао је 27-годишњи рођени Александровчанин.

Какви су утисци о клубу?

- Одговорно тврдим да је Војводина, у последњој деценији, организационо, струковно и играчки на највишем нивоу у Србији, пошто сам имао прилику да се уверим играјући у Звезди и Металопластици. А, за то је доказ седам узастопних титула. Професионални приступ по свим питањима и ствара разлику у односу на остале клубове.

Већ у две утакмице плеј-офа показао си да се ради о играчу који обећава?

- Првенствено сам ту да испуним пред мене постављене задатке, да ли само у одбрани или само нападу или обоје ја ћу дати све од себе. Мене занима само победа, никада не јурим личну статистику. Са сам то радио можда би много тога било другачије у мојој каријери. Увек ме више привлачила победа него мој учинак. Сматрам себе ратником на терену, који треба да извршава свој задатак на путу до победе.


Представљао си Србију на Медитеранским играма 2018, да ли имаш репрезентативне амбиције?

- Био сам део Б селекције коју су чинили домаћи играчи и три-четири играча из иностранства. Учешће на МИ смо завршили у четвртфиналу пошто смо изгубили од домаћина, Шпаније. Нема играча који не жели да заигра за А репрезентацију, али то ће зависити од мојих игара. Поред тога, волео бих да се опробам у топ европским лигама. Нарочито у Француској, пошто је њихова лига организационо одмах иза Бундеслиге, можда и на истом нивоу, а и свиђа ми се земља.

У суботу (17.50) дочекујете Дубочицу?

- После пласмана на фајнал-фор Купа имали смо времена да се ваљано припремимо за утакмицу са Лесковчанима. Као и до сада морамо имати максималан приступ. Фаворити смо и сходно томе морамо да приступимо утакмици, у којој нас само победа занима. Дубочица се појачала, добра и искусна екипа, доћи ће у Нови Сад да се надиграва и неће се лако предати, поготово што сви дају максимум против шампиона, поготово код куће када играју. На нама је да будемо максимално концентрисани и ангажовани.

Иако сте рукометни професионалац, паралелно сте и стекли академско звање?

- Још шест испита ми је остало на Заштити од пожара на Високој струковној школи у Новом Саду. Тако да је то донекле пресудило код доласка у Српску Атину. 


Војводину чека дуг пут да одбрани титулу и трофеј Купа?

- Пред нама је још 12 утакмица, дуг и надам се не неизвестан плеј-оф. Стартовали смо онако како смо хтели, јако код куће и показали смо зубе и у Нишу, тако да смо добро одрадили две утакмице. И даље ћемо у свакој утакмици ићи на максимум. Оно што ме чини срећним и задовољним је да сваки играч, без обзира на време проведено на терену, испуњава максимално своје задатке.

Ко ће вам представљати најжешћег ривала?

- Улога фаворита је на нашем клубу, пошто смо то доказали у првом делу, а и сада у разигравању за титулу. Издвојио бих Металопластику, која ће тражити своју шансу. Партизан може да се умеша колико-толико. Наша предност је та што имамо велики фонд добрих играча, који се међусобно подржавамо и бодримо. У Нишу смо показали не да одиграмо 60 минута, него две утакмице заредом, високим темпом. Питање је ко ће моћи да нас испрати у том темпу. 

Шта очекујеш од регионалног такмичења, у коме си имао прилике да се опробаш и у дресу Металопластике?

- Сеха лига представља прави изазов за наше клубове, где могу да расту организационо, а играчи да напредују против јаких ривала. Примера ради с нама у групи су учесници Лиге шампиона Мотор из Запорожја и Вардар, те Нексе који наступа у Лиги Европе. Показали смо, кроз те три утакмице у гостима, да можемо да играмо на европском нивоу, не да им парирамо, него да играмо за бодове са њима. Сада нам они долазе у госте, надам се првим бодовима.

У полуфиналу националног Купа (10/11. април) играте са Радничким из Крагујевца који је елиминисао Динамо?

- Фајнал-фор биће изузетно занимљив. Никако не смемо да потценимо Крагујевчане, који су у четвртфиналу показали да могу да одиграју добро, елиминисали су Панчевце, који су се надали завршници и прижељкују титулу. Најважнији фактор наше екипе је карактер максималног приступа, никада се не повлачимо, не битно ко нам је ривал. У Купу идемо на трофеј, али не смемо да дозволимо луксуз да имамо лош дан. Чини ми се да ће друго полуфинале Металопластика - Железничар бити занимљивије. У Шапцу су играли нерешено, а у Нишу домаћин је победио једним голом разлике. Прштаће на све стране - рекао је Александар Бабић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести