Бранко Канкараш: У Белорусији као да вирус не постоји

Белорусија је једна од ретких европских држава која пркоси коронавирусу, земља у којој све функционише, а спортске приредбе се редовно одржавају.
д
Фото: Приватна архива

О томе сведочи рукометаш Мешкова из Бреста и члан црногорског националног тима, Новосађанин Бранко Канкараш.

Како Белоруси пролазе кроз пандемију?

- У Белорусији је за сада све нормално, људи живе уобичајеним животом, улице су пуне, градски и међуградски превоз функционише, спортски догађају су у пуном јеку. За сада је све под контролом, живи се као да вирус не постоји – каже Бранко.

Јесу ли Белоруси превише храбри, или једноствано игноришу коронавирус?

– Коронавирус у Белорусији није игнорисан, Влада је дала одређене инструкције, води се рачуна о свему и сада све нормално функционише.

Колико има заражених?

– Тачну информацију о броју заражених немам, али знам да нема преминулих. Мислим да је главни разлог зашто нема много заражених тај што нема туриста и што Белоруси не путују много. Живот се одвија нормално, све ради, све је отворено и нема ни назнаке  панике.

Да ли је држава предузела неке мере предострожности, затворила границе или нешто слично да се не би ширила корона?

– Влада је предузела одређене мере и информисала је грађане на који начин треба да се заштите и како да се понашају.

Пратиш ли ситуацију у Европи и како то доживљаваш?

– Мени одговара то што тренирам и играм, али не могу да останем равнодушан на вести о томе шта се дешава у осталим земљама.

Чујеш ли се са колегама, шта они кажу, како они сагледавају ситуацију?

– Редовно сам у контакту са пријатељима који играју свуда по свету и ситуација код њих није пријатна, али се труде да остану позитивни и да се што боље спреме уколико се такмичења код њих буду наставила

Белоруски спортисти редовно тренирају и такмиче се.

–  Сва такмичења се редовно одигравају, с тим што је клубовима остављена могућност да одлуче да ли ће да играју пред публиком или не.

Мешков је победом против СКА Минска практично обезбедио титулу, а играте и Ф4 купа?

– Победом против СКА Минска је практично решено првенство. Математички још није, али с обзиром на то да имамо шест бодова предности рекао бих да је  око титуле све јасна. Што се тиче фајнал-фора Купа, који је крајем маја, циљ нам је да освојимо трофеј. Надам се да ће нам и то поћи за руком.

Обезбедили сте пласман и на Ф4 Сеха лиге, да ли ћете учетсвовати ако се буде одржао?

– За сада једино што је сигурно је то да смо изборили пласма на завршни турнир Сеха лиге, све сотало је непознаница.

Чујеш ли се чујеш са својима у Новом Саду?

– На сталној сам вези са породицом и девојком у Новом Саду. Постоји мала забринутост, али нисам од оних који паничи. Подржавам их и храбрим да поштују Владине мере и да се чувају. Искрено верујем да ће ово све убрзо проћи и да ће се свет вратити у нормалалном животу – рекао је Бранко Канкараш.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести