ДЕЦЕНИЈА ПУНА ОДЛИЧЈА Вошин шлаг на торти – круна Еврокупа

НОВИ САД: Имала је новосадска Војводина много успеха у претходној деценији. Ређали су црвено-бели рукометаши победе и трофеје у домаћем првенству, Купу Србије, Суперкупу и Свесрпском купу, доминирали су и доминирају у држави, мало и изван ње.
r
Фото: rkv.rs

Ипак, успеси у 2023. години засенили су све претходне. Поред трофеја на које су већ навикли навијаче, Вошини рукометаши су изненадили, у финалном двомечу два пута су савладали норвешки Нербо (30:23, 25:23) и освојили Еврокуп, трећи по квалитету такмичења на Старом континенту. Изненађење је тим пре веће пошто су победом шокирали Скандинавце на њиховом буњишту.

Европском трофеју су се многи у клубу потајно надали, али мало ко се осмелио да то и јавно каже. Ишли су Новосађани корак по корак и полако, из сенке дошли до сна, који су маштале многе Војводинине генерације. У окршају за трофеј Новосађани су се саочили са Нербом, браниоцем Еврокупа. Иако су имали обавезе и у завршници Аркус лиге и Купа изабраници Бориса Ројевића су стиснули зубе, борили се као лавови, победили Норвежане и уписали се златним словима у клупској историји. Најбољи стрелци Војводине у овом такмичењу били су средњи бек Борис Пуховски са 54 гола, док су леви бек Милан Милић и лево крило Милош Грозданић постигли по 38 погодака.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)


Новосађани елинисали пет ривала

Војводина је до подизања пехара редом елимисала пет ривала и то: Бриксен из Италија (31:23, 44:27), Кремс из Аустрије (29:27, 10:0), Арендал из Норвешке (42:29, 33:37), Горење из Словеније (31:30, 30:26), Алингсос из Шведске (24:25, 30:26), Нербо из Норвешке (30:23, 25:23).


Освајачи Еврокупа јуче су стигли око 13.30 часова у СЦ Слана бара, где их је испред Дома шампиона дочекала група навијача, управе и њихове млађе колеге, јуноше. Стратег Новосађана Борис Ројевић истакао је да иза трофеј Еврокупа стоји муркотрпан рад и залагање.

– Лагао бих када бих рекао да смо се надали овом трофеју, ми смо га сањали и, на срећу, снови су нам се остварили. Радили смо много и марљиво и није случајно да је трофеј завршио на Сланој бари – рекао је по изласку из аутобуса Ројевић.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)


Новосађани наследили Каћане

У 30-огодишњој историји Еврокупа прву титулу за Србију, у време када се такмичење звало Челенy куп, донео је Југовић из Каћа у сезони 2000/0­1, када су у двомечу били бољи од швајцарског Пфади Винтертура (укупни резултат 53:49). На корак до трофеја била је шабачка Металопластика 2014. године када их је савладао шведски Савехоф. Ево, 22 године после, трофеј европског купа стигао је поново на територију Града Новог Сада, у РК Војводина.


Стратег Новосађана је јасан и сматра да је ово само подстицај за године које долазе.

– Тренер сам којег трофеји и победе никада не могу да засите. Освајаљем првог европског пехара испунио ми се сан, и сигуно да ми је ово круна досадашље каријере. Ово признање неће да ме задовољи. Напротив, тераће ме да радим још више и да стремим ка још вишим циљевима. Екипа је била на доста испита и на свим се показала сјајно и доказала да има велики потенцијал. О томе сведочи и изјава једног од помоћних тренера Шведске селекције који је рако да је Војводина једина екипа која може да испрати брзину Скандинаваца. Верујем да је ово само почетак наших велики успеха, али исто тако и почетак нове златне ере српског рукомета – додао је трофејни стратег.


Шанса за четврти пехар

Војводина је већ освојила три трофеја у текућој сезони. До краја сезоне имају прилику да опсвоје још један трофеј, и то у националном купу "Проф. др Бранислав Покрајац". Ривал им је Динамо из Панчева. Први меч игра се у Новом Саду у четвртак од 17.45 сати, док се реванш игра у Панчеву 11. јуна.


Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Голман Војводине и један од хероја у финалу Фран Лучин уписао је 23 одбране у два меча и показао је да игра сезону живота.

– На почетку године сигурно да ово нисмо очекивали. Имали смо тежак распоред и незгодне противнике од ране фазе такмичења. Много екипа с којима смо се сусретали имају искуство играња у Лиги Европе и Лиги шампиона. Ово је велики успех за клуб, али и за нас као појединце. Исписали смо историју клуба и освојили први европски трофеј. Заслужили смо све што нам се дешава, превазишли смо све проблеме са повредама и постали шампиони. Свака част људима у клубу на труду и залагању, али иако ћемо ово добро прославити остаје нам и двомеч са Динамом у Купу у којем ћемо, надам се, да будемо на висини задатка и да завршимо сезону на тријумфалан начин – истакао је хрватски интернационалац.

В. Гвозденовић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести