ПОСЛЕ РЕМИЈА СА ИСЛАНДОМ НАШИ РУКОМЕТАШИ ИГРАЈУ СА МАЂАРСКОМ: Очекују победу и пласман у главну рунду

(Од нашег специјалног извештача)
s
Фото: Тони Ђерона добро скенирао Исланђане, фото: EHF/Kolektiff

У изузетно неизвесној утакмици, Исланд се извукао српским рукометашима на премијери Европског првенства. 

Србија је три секунде до краја примила гол и на несрећан начин прокоцкала победу, што су многи симпатизери то схватили на болан начин. Иако су имали посед лопте и два гола предности на 50–ак секунди пре краја меча, сусрет је завршен 27:27.Све је кренуло спектакуларном одбраном Халгримсона. Зауставио је Вејина, да би потом Исланд експресно дошао до 26:27 чудесним голом Арона Палмарсона.Успјели су “орлови” да упропасте све и у преосталих 25 секунди. Ђорђић и Вејин су грешили, Исланђани су “украли” лопту, у контри је био Сигвалди Гудјонсон и постигао гол за реми.Није више Србија имала времена да дође до гола, па је остала без победе.


УРОШ БОРЗАШ ПРЕД СУСРЕТ С МАЂАРИМА: Идемо по два бода

Селектор “орлова” Тони Ђерона је покуашавао да нађе бековску тројку која може да пробије снажну и чврсту одбрану Исланда. Тек уласком Урош Борзаша покренула се оштрина српског напада, на којег су Исланђани морали да изађу, чиме се отварао простор за пивоте. Борзаш је српско дете, али је мађарски рукометни ђак, с обзиром на то што је још као голобради дечкић отишао у Мађарску да брани боје њихове кадетске и јуниорске репрезентације. Да ли недељни меч има неку специфичну тежину рођеног Ађанина, Борзаш је био конкретан:

Фото: Урош Борзаш, фото: EHF/Kolektiff

– Одавно сам ту причу затворио у глави, нема неких посебних емоција. Једино ће ми да буде драго што ћу да играм против момака с којима сам играо у мађарским клубовима, јер их нисам дуго видео – рекао је Борзаш.

Није тајна да је наш репрезентативац био добар другар са Зитом, а пред сусрет му је поручио:

– Борићемо се, а видећемо ко ће на крају да слави победу. Битно је да одиграмо одбрану као што је то било против Исланда, да зауставимо њихове шутере и пивота који су врхунски. Свестан сам да ће то да буде тешко, али за то се спремамо И верујемо у нас. Идемо на два бода јер би нам она донела другу фазу И одлазак у Келн – уверен је Урош Борзаш.


Колико је то оставило трага на наше играче, после преспаване ноћи, одговор је дао селектор Тони Ђерона.

– Нема разлога да будемо тужни. Одиграли смо солидан меч са Исланђанима, освојили један бод, имамо све у својим рукама и имамо шансе да се нађемо у другој фази. Ово је било напорних 60 минута, али термини су сурови, па нас већ вечерас (недеља) очекује окршај са Мађарском и сада је сав фокус на тој утакмици. Знамо да су квалитетни, али знамо и које су наше могућности и надамо се најбољем исходу – рекао је Ђерона.

Када је реч о шансама за пролаз у наредну рунду шпански стручњак је рекао да се ту ништа није променило.


ДРАГАН ПЕШМАЛБЕК:  То ће да буде за нас финале групе Ц

Српски пивот Драган Пешмалбек је играч који са својом енергијом и иницијативом и у одбрани и у нападуможе да допринесе великом улогу у екипи, али и да борбеношћу, срчаношћу и ефикасношћу са линије да тон игри “орлова” и да подигне морал саиграчима. Преспавана ноћ била је идеална да се сумирају утисци после ремија са Исланђанима.

Фото: Dragan Pešmalbek, foto: EHF/Kolektiff

– Задовољан сам како смо одиграли 58 минута. Било је то врхунски, али на крају смо изгубили фокус за неке акције када је то било најважније. Исланђани су били лукавији, украли су нам неколико лопти, све се десило онако како нисмо ни хтели ни желели. Са тим бодом живи смо, још смо у игри и најбољем се надамо за нас у “финалу” са Мађарима – сматра Пешмалбек.

Он је члан Веспрема, тако да нема сумње да одлично познаје мађарске играче.

– Верујем да смо већ одиграли против најбоље екипе у групи, Исланда, који имају врхунске играче. Међутим, и Мађари имају добрих играча попут Мате Лекаија, Ричарда Бодоа, Габора Анчина, Бенса Банхидија..., који имају много искуства. Против Црногораца нису одиграли добро, али и поред такве игре освојили су два бода, што и јесте најважније на овом турниру. Очекујем њихово боље издање, али и ми исто тако можемо да будемо још бољи, на пример у нападу. Против Исланда били смо много статични, недостајала нам је брзина, брзи центар и полуконтре.

Покушао је да да рецепт против Мађара.

– То ће да буде за нас финале групе Ц. Они јуре бод, ми два, тако да ће то да буде жестока борба на терену, као и у првом мечу, где смо дали много енергије. Добро смо се опоравили. Познато је да од тела зависи рад главе – јасан је Пешмалбек.


– Сматрам да су шансе за излазак из групе и даље подједнаке за све екипе. Ми смо имали 58 добрих минута против Исланда и само два лоша што нам даје ветар у леђа за предстојећа два дуела са Мађарима и Црногорцима. План је једноставан, треба да савладамо те две селекције и прођемо даље. Наравно, то није нимало лако, али имамо циљ и стремимо ка њему – поручио је стратег „орлова".

Времена да се остане у првој утакмици нема, те је фокус већ на наредног противника присутан. Мађари су славили у трилер завршници против Црне Горе (26:24). Пред вечерашњи меч (20.30) са Мађарском Тони Ђерона је истакао да је анализа противника трајала дуго и да су веома опасна екипа.

– Имају одличног тренера Ћему Родригеза, али и сјајне играче. Добро смо их изанализирали иако је било веома захтевно. Имају много варијација, три средња бека који играју као плејмејкери и у тренутку када уђу на терен могу да промене концепцију игре што може да буде незгодно. Имају играче који могу да шутну са 12 метара и не либе се да то ураде, јаки су на свим позицијама и очекује нас изазовних 60 минута. Веома су загонентна екипа, након анализе њихових припремних мечева у првом дуелу на турниру су савладали Црногорце и одиграли неке потпуно нове акције. Сигуран сам да нису све открили и да чувају нешто ново и за нас – јасан је Тони Ђерона.

Утакмица између Србије и Мађарске је у недељу с почетком у 20.30 часова, уз пренос на каналима РТС и ТВ Арена спорт.

Јово Галић

Сутра, недеља

2. коло

Група А

Швајцарска – Француска (18)

С. Македонија – Немачка (20.30)

Група Б

Румунија – Шпанија (18)

Хрватска – Аустрија (20.30)

Груба Ц

Црна Гора – Исланд (18)

Србија – Мађарска (20.30)

РЕЗУЛТАТИ

1. коло

Група А

Француска – С. Македонија 39:29

Немачка – Швајцарска 27:14

Група Б

Аустрија – Румунија 31:24

Шпанија – Хрватска 29:39

Група Ц

Србија – Исланд 27:27

Мађарска – Црна Гора 26:24

Група Д

Словенија – Ф. острва 32:29

Норвешка – Пољска 32:21

Група Е

Холандија – Грузија 34:29

Шведска – БИХ 29:20

Група Ф

Португалија – Грчка 31:24

Данска – Чешка 23:14

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести