Ђуро Тојагић: Промашиле други круг ЕП за једну лопту

Завршено је групно такмичење на Европском првенству за рукометашице у Данској - следи борба за пласман, а у борби за медаље нашле су се рукометашице Француске и Хрватске (сутра, 18), односно Данске и Норвешке (сутра, 20.30).
s
Фото: Tiker

Фаворити Холандија и Русија бориће за 5. место (сутра, 18.30). Полуфинала су на програму сутра, а финале 20. децембра.

- Четвртфиналне групе донеле су неколико изненађења, Рускиње се неће борити за медаљу, док су се најпријатније представиле  репрезентативке Хрватске.Француска брани титулу, а да подсетимо да је на СП малтене после прве утакмице отишле кући, а није променила  тренера - рекао је мастер тренер Ђуро Тојагић, иначе селектор женске кадетске репрезентације Србије.

Тојагић се посебно осврнуо на селекцију Хрватске, најпријатније изненађење ЕП.

- Сматрам да Хрватска може да победи Француску. Хрватице гаје стару школу Медвешчака, са одличном одбраном и врло дугим нападом, често до пасиве. Можда та игра није допадљива, али доноси резултат. Уз то имају сјајну голманку Теу Пијевић, нема сусрета где не ухвати  и “живе” лопте.

У другом полуфиналу су Данска и Норвешка.

- Ради се о скандинавском дербију. Чини ми се да су Норвежанке једине на ЕП дошле комплетне и са високим степеном форме. Оне су главни фаворити за освајање титуле. Данска је чврста екипа и као домаћин верујем  да  ће освојити једну од медаља.

Према Тојагићевим речима, на  ЕП спремност играчица није на потребном нивоу.

- На великим такмичењима потребно је да то буде смотра свега оног најбољег што репрезентације имају. Сврсисходност одржавања овог ЕП, по многим стручњацима, је изгубила сваки смисао. Поготово што је оно требало да се одржи после Олимпијаде и да буде почетак новог олимпијског циклуса. Кошаркаши су, примера ради, Европско првенство померили за мај, пред нови термин ОИ, јер се очекује да ће пандемија тада мало стати. Већ сада се може закључити да рукометне репрезентације нису у жељеним формама и да зато има много техничких грешака.

Репрезентација Србије заузела је тек  13. место у Данској.

- Наша репрезентација је на ЕП отишла без три изузетно важне играчице (Цвијић, Георгијев и Обрадовић). У првој утакмици повредила  се Андреа Лекић, тако да је све то утицало на игру. Велики пех је оставило и то што је 11 играчица било заражено коронавирусом. Неке су чак из постеље изашле на терен. Треба имати у виду да смо три дана пред почетак такмичења провели затворени у собама чекајући резултате теста.



Олимпијада достижна за рукометашице Србије

У марту нашу селекцију очекују квалификације за Олимпијске игре у Токију, где ће нам ривали бити домаћин Мађарска, Русија и Кина.

- Србија има велике шансе да се пласира на ОИ. Руси су сменили селектора пред утакмицу за пето место на ЕП, што није добра опција за њих. Мађарице су нас убедљиво победиле на ЕП, али ми нисмо имали халфове, где је до изражаја дошао изостанак Цвијићеве, Обрадовићеве и Георгијеве. За нас је најбитније да будемо у комплетном саставу. Лекићева ће бити под знаком питања, а ове остале, надам се, биће на располагању селектору. Очекујем да ћемо се први пут као Србија пласирати на ОИ - река је Тојагић.


И поред свега, Српкиње су буквално за једну лопту “промашиле” други круг.

- Стекао се утисак да смо на свежину, срчаност и борбеност победили светског првака Холандију, поготово што смо од њих на СП били поражени. Успели смо да их победимо без четири битне играчице. Међутим, против Мађарске смо платили данак недовољног времена за опоравак и ваљане припреме. Исто је то било и са Холанђанкама, које су поражене од Хрватске. У последњој утакмици Хрватице су нас победиле и, ево, стигле до полуфинала.

Много критике упућено је на рачун селектора Љубомира Обрадовића.

- Ко ради тај и греши, то није спорно. Ако сагледамо све чињенице и ситуације које су нас задесиле, ако желимо можемо да видимо да је ту најмање било до селектора. Треба имати у виду  да смо на СП играли одлично и та наша игра би се сада наставила да није било ових околности, на које нисмо могли да утичемо. И поред великог броја заражених играчица, оне су се одазвале селектору, што много говори о њима какви су спортисти, професионалци и патриоте. Ове девојке су нас мало размазиле добрим резултатима и са лепршавом игром. Селектор је, и поред свега, показао да играмо и личимо на врхунску екипу, да са свима можемо да играмо на високом нивоу. Не видим разлоге за неаргументоване коментаре  упућених селектору Обрадовићу - рекао је Ђуро Тојагић.

Ј. Галић

.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести