ЕП Хрватска: Цветковић тражи и корак више

(Од нашег специјалног извештача)
Jovica Cvetkovic
Фото: FoNet

 

СПЛИТ: Рукометаши Србије су се први пут пласирали у другу фазу Европског првенства после Београда 2012. године. Пре тога то је пошло за руком само селекцији Србије и Црне Горе у Швајцарској давне 2006. године. Наша репрезентација се јуче преселила у Загреб, а селектор Јовица Цветковић верује да пласманом у други круг Србија на ЕП није рекла своју последњу реч.

„Још се нису слегли сви утисци. Идемо да побеђујемо. Заслужено смо дошли до друге фазе. Дали смо све од себе, а погледала нас је и срећа. Вероватно је разлог и то наше максимално давање. Сада смо неоптерећени, али жељни да направимо још нешто добро“, рекао је Цветковић.

Норвешка је први ривал, утакмица се игра данас од 18.15 часова.

„Веома добро знамо против кога играмо, чекају нас светски вицешампиони. Свесни смо њихове снаге, али тражићемо могућност да направимо корак више у односу на до сада постигнуто. Пробаћемо да нађемо начин да победимо наредне ривале. Зашто да не?

Селектор је похвалио пре свих Милана Јовановића, најмлађег играча на шампионату који је унео преокрет у игру у победи над Исландом (29:26).

„Диван је то дечко. У последњем тајм-ауту сам правио акцију коју је требало да се заврши Јовановић, одустао сам у последњи час сетивши се мог искуства са Олимпијских игара у Москви. Био сам у његовим годинама када су ме старији играчи гурнули у нешто за шта нисам био припремљен. Дали су ми да шутнем два седмерца против СССР у борби за финале - промашио сам. Ти детаљи ме и данас прогањају, остала је траума у мом животу. По неки пут се и сада будим са тим сећањима. То је прорадило у мојој глави у том моменту. Нисам хтео да Милан, који је без грешке одиграо за своје године, фантастично за оно време које је провео на терену, дође у ситуацију да проживи оно што ја проживљавам читав свој живот. У тим моментима било ми је битније да њега сачувам него да добијем утакмицу. Одговорносг су преузели најискуснији играчи. То тако треба да се ради.“

Цветковић је задовољан досадашњим партијама и марочито истиче жељу момака да уоште дођу на Европско првенство и пруже максимум.

„Не може нико да каже да се нису борили, а на утакмицама се греши, ово је само спорт. Апсолутно стојим иза сваког играча на овом Европском првенству. Пред нама је велики изазов. Постоји велика жеља да још нешто добро направимо, верујем у овај тим, сигуран сам да ће сви дати све од себе.“

Уз растерећеност нашој екипи иде на руку и чињеница да ће три утакмице одиграти у недељу дана.

„Сваки сат нам је драгоцен за одмор и опоравак. Добро је што је тако, имаћемо довољно времена за припрему сваког меча, а време ради за нас“, сматра Цветковић

Ј. Галић

Нема места великом слављу

СПЛИТ: Таман када смо поверовали да у нашем мушком рукомету „птице умиру певајући„ (победили Исланд у последњој утакмици у групи), догодило се оно што је мало ко очекивао, Шведска (победила Хрватску) је увела Србију у следећи круг Европског шамионата. После антологијске завршнице првог круга у нашој групи, остајемо збуњени, не знајући коме више да се захвалимо, да ли „југоносталгичним„ Хрватима или играчима Шведске, земље коју смо увек уважавали када су рукомет и организација државе у питању. На крају ће наш селектор Јовица Цветковић испасти чувени Хичкок по ономе што се догодило у Сплиту.

Фото: FoNet

Но, разлога за велико славље немамо. У наставку такмичења бићемо у изузетно квалитетној групи (Норвешка, Француска, Белорусија), без пренетих бодова. Данас ћемо се сучити са моћном рукометном нацијом - Норвешком, чија мушка репрезентација увелико трасира пут којим већ дуго иде женски национални тим. Многе добре ствари преузели суНорвежани из система игре који су прославили Шведску и екс Југославију, из времена када је наша бивша држава била неприкосновена у светском рукомету. О дуелу са Французима да и не говоримо, јер су „галски петлови„ већ дуго времена међу три најјаче светске рукометне силе. Некада смо Белорусе трошили за пређело, сада нисмо велики оптимисти, поготово после квалификационог сусрета у Београду.

Анализирајући нашу досадашњу игру, долазимо до закључка да је било много пропуста у поставци игре одбране и тек када смо неке пропусте отклонили средином другог полувремена против Исланда остварили смо тријумф. Многи сматрају да се неспорно талентовани млади Милан Јовановићу превише трошио у одбрани  иако је по нерву расан нападач. Сада немамо феноменалну генерацију рођену 1986 -87, која је била светски кадетски првак и јуниорски вицепрвак, па нам преостаје да се у оквиру надолазећег таласа, који је далеко од светског врха, максимално боримо за сваког играча. Требамо се изборити да оживе мале средине, јер у њима традиционално стасавају рукометни таленти. Треба нам много више рада, а мање полтронства, јер су нерад, јавашлук и подилажење довели српски рукомет ту где се тренутно налази, релано подалеко од светског крема.

Ј. Г.

И група

Данас

Србија - Норвешка             (18.15)

Хрватска - Белорусија        (20.30)

1. Шведска        2      2      0      0      65:56        4

2. Француска     2      2      0      0      64:56        4

3. Хрватска        2      1      0      1      63:57        2

4. Норвешка      2      1      0      1      64:60        0

5. Белорусија    2      0      0      2      53:65        0

6. Србија           2      0      0      2      47:62        0

Субота: Шведска - Француска (18.159, Хрватска - Норвешка (20.30), понедељак: Србија - ФРанцуска(18.15), Шведска - Белорусија (20.30), среда: Србија - Белорусија (16), Шведска - Норвешка (18.15), Хрватска - Француска (20.30)

Ц група

Немачка - Македонија        25:25

Словенија - Црна Гора        28:19

1. Македонија    3      2      1      0      79:77        5

2. Немачка         3      1      2      0      82:69        4

3. Словенија      3      1      1      1      77:69        3

4. Црна Гора      3      0      0      3      66:89        0

Д група

Чешка - Мађарска      33:27

Шпанија - Данска       22:25

1. Шпанија        3      2      0      1      81:65        4

2. Данска           3      2      0      1      84:75       4

3. Чешка           3      2      0      1      76:86        4

4. Мађарска      3      0      0      3      77:92        0

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести