ИНТЕРВЈУ: АНТОНИО ТОНИ ЂЕРОНА, БИВШИ СЕЛЕКТОР СРБИЈЕ: Нисмо остварили свој циљ и разумљиво је да Рукометном савезу Србије треба нова енергија пред све што следи

(Од нашег специјалног извештача)
1
Фото: Антонио Ђерона, фото: РСС

Српски рукометаши разочарали су наступом на Европском првенству у Немачкој. Јавно мњење у Србији с нестрпљењем је очекивало Еуро 2024 како би уживали у играма миљеника, а они су их разочарали најпре резултатима, а потом приказаним играма и неиспуњеним очекивањима попут пласмана који гарантује квалификације за Олимпијске игре. Заузетим 19. местом наћемо се у неповољнијем шеширу за Светско првенств 2025. године. По доласку у Београд, данас председница РСС Милена Делић обавила разговор са селектором Србије Антонијем Тонијем Ђероном, после чега је донета очекивана одлука о споразумном раскиду Уговора.

Делићева је рекла да је то компромисно решење за обе стране и захвалила се Ђерони за све позитивно што је урадио за мушки српски рукомет. Речи захвалности имао је и Антонио Ђерона.

– Није лако носити се са овом ситуацијом после Европског првенства. Нисмо остварили свој циљ и разумљиво је да Рукометном савезу Србије треба нова енергија пред све што следи. Захвалан сам за све и сваког у претходном периоду. Највише сам захвалан својој породици за безрезервну подршку. Колеге са којима сам радио у стручном штабу су дале све од себе и радиле неуморно све ово време. Играчима се посебно захваљујем на поверењу, жељи и доприносу који је увек био максималан. Хвала и свим људима у Србији који су били уз нас, а новом стручном штабу желим још већу подршку и најбоље могуће резултате – рекао је Ђерона.


Резултати одређују судбину тренера

Треба истаћи да сте донели и много добрих ствари, прави сте професионалац, вратили сте поверење играча који су почели да се редовно одазивају, активирали сте неке играче који нису били до тада позивани…

– Драго ми је што то чујем, али резултати су резултати, а јасно је да то није било довољно. Има играча који ће доћи на репрезентацију у наредним годинама и надам се да ће успети!


Како бисте оценили наступ Србије на Еуро 2024?

– Није довољно добро, то је сигурно. Нисмо остварили оно за шта смо се борили, а резултат уопште није добар. Али, по мени то никако није била катастрофа, нико нас није лако победио, нисмо изгубили меч са 10 голова. До последњих тренутака меча били смо ту... Недовољно, знам.

Много се очекивало од вас и играча с којима сте радили три и по године. У Србији је ово означено као резултатски дебакл и разочарење?

– Сви очекујемо много више! Знамо очекивања навијача, али ми смо први који су желели да уђемо у главну рунду и да се изборимо за квалификације за Олимпијски турнир. Знамо како то функционише за „људе“, све или ништа. Самим тим разумем и њихово разочарање. Али, верујте нико није разочаранији од нас!

Слажете ли се са констатацијом да је лош финиш утакмице и губитак другог бода против Исланда утицао на наступ Србије у мечевима с Мађарском и Црном Гором?

– Бод коју смо изгубили је имао лош утицај. То је тако јасно. И ја то схватам као своју одговорност. Нисам успео да повратим њихово самопоуздање и да их поново поставим на исти ниво који смо имали пре меча против Исланда. Играчи су имали ватру у очима пре овог меча, а ми смо одједном почели да правимо глупе грешке, грешке у концентрацији у данима после.

Ваши критичари кажу да сте по шаблону мењали играче, па Борзаш, Ђорђић… нису имали одговарајућу минутажу?

– Лако је доносити одлуке после утакмице. Морам да узмем у обзир искуство играча, њихов ниво на тренинзима, физичке и психичке капацитете, рад са нама, учинак у претходним активностима... али да, можда би Борзаш требало да одигра још који минут у неком тренутку утакмице.

Очито игра у нападу, као и игра наших бекова и крила није била одговарајућа?

– Имали смо проблема у нападу у неким деловима мечева, али у неким другим деловима ми је било више него ок. Не можемо да се фокусирамо само на неке позиције, ово је колективни спорт и сваки играч има одговорност за то како екипа игра.

Слажете ли се с констатацијом да нисте разумели менталитет Срба и да је недостајало више ваше енергије ка играчима?

– Нисам чуо коментар о томе када смо победили Шведску прошлог јануара, или после победе над Холандијом или после меча у Кретеју или Зрењанину. Разумем њихов менталитет, али такав сам какав јесам. Не волим да се понашам према играчима на начин на који видим да се неки други понашају према њима. Сваки тренер може да бира свој пут, а ја сам свој. Поштовање је изнад свега, чак и за мене резултат. Дао сам им сву своју енергију, можда се то није видело на телевизији, али то не значи да морам више да вичем или да будем груб према њима.

Стекао се утисак да је и атмосфера била пољуљана. Шта је разлог, да ли је било неких несугласица унутар репрезентације?

– Не, нисам то тако осећао. Можда они који то кажу треба да објасне. Са моје тачке гледишта, ништа се није променило у односу на последње три године.

Како бисте оценили ваш ангажман у Србији?

– На 1000 одсто. Давао сам све од себе као и сви запослени и цео тим. Нема сумње за ово.

Да ли сте испунили оно што сте поставили као циљеве на почетку вашег мандата?

– Јасно је да смо очекивали да ћемо бити барем у квалификацијама за ОИ. Никада нисам говорио о медаљи, говорио сам о процесу и неопходности побољшања у сваком делу игре, унутар и ван терена.

Шта је то недостајало овој генерацији репрезентативаца за боље резултате?

– Могу да говорим само за време док сам водио тим. Нисам ко да дам тачку гледишта о свим генерацијама јер нисам био на тренинзима и свакодневном раду играча.


Борис напустио штаб због клуба

Не могу а да вас не питам на крају. Борис Ројевић је изашао из стручног штаба, каже зато што нисте усвајали његове сугестије. Шта је то било и каква је сарадња била унутар стручног штаба током утакмице?

– Извините, али немам појма о овим коментарима. Као што знам, господин Ројевић је напустио репрезентацију јер га је његов клуб желео 100 одсто у Новом Саду. Ово нам је рекао, зашто му онда не бих веровао – запитао се Ђерона.


Чињеница је да је Србија под вашим вођством победила само две европске репрезентације на великим такмичењима – Украјину 2022. и Холандију 2023. На три такмичења на ЕХФ шампионату била је 14. и 19, док је на ИХФ шампионату била 11. Изостао је резултат вашег пожртвованог рада и несебичног труда?

– Ако кажете да резултати нису били у складу са нашим радом и трудом, мислим да сви људи, сви су вредно радили. Не слажем се са вама у вези са тим да смо „само“ победили два европска тима. Добро, знам да говорите о великим такмичењима, али да бисмо били тамо, пре, требало би да победимо велике рукометне нације, можда са много бољим тимом од нас. Затим, поштовање према овој групи, овом кадру, овом тиму је учињено последњих година.

Дуго ниједан претходни селектор није имао такву подршку као ви, тако кажу из рукометне организације, шта је био проблем?

–Нисам имао никаквих проблема са РСС-ом.

Да ли сте имали неке потешкоће током вашег мандата?

– Да, као и сви тренери! Повређени играчи, недовољно велики списак, било какав жреб... али ништа ново, сви тренери се носе са оваквим ситуацијама. Само треба да покушамо да пружимо боље могућности у будућности.

Чини нам се то да се позитивна подршка коју сте имали по доласку на чело српског нациоанлног тима, сада претворила у негативну и да више немате а ла карт подршку јавности, а после раскида уговора са РСС и савеза?

– Гледајте, са годинама научите да не можете имати подршку свих људи. Оно што ми је важно је да радим поштено, да имам подршку свог особља и људи који раде са нама. Људи треба да укажу на некога и логично је да тренер узме ту улогу. Морам да се захвалим свим људима који су нам помагали и подржавали ово време и желео бих да та подршка постане трајна са репрезентацијом, ово је најважније.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести