Катарина Томашевић: Пласман у главну фазу биће успех

Голман женске рукометне репрезентација Катарина Томашевић (34) дебитовала је у дресу са државним грбом сада већ давне 2008. године на Европском првенству у Македонији, где је показала да ће с правом носити тренеру са државним грбом у годинама које следе. 
Tomasevic Katarina/Rukometni savez Srbije
Фото: Рукометни савез Србије

Ово је њено седмо велико такмичење а медаља у Београду на СП 2013. био је успех једне генерације, која жели репрезентативну каријеру да крунише и пласманом на Олимпијске игре у Токио.

Игре на Европском првенству које у четвртак почиње у Француској, биће прави показатељ "пролазног времена" када је у питању овај олимпијски циклус?

- Као и увек, основна амбиција је да прођемо групу, а касније да остваримо што бољи пласман. Све после пласмана у главну фазу такмичења можемо назвати успехом. Надам се нечему великом, јер имамо добру екипу, а на претходном Светском првенству у Немачкој смо показали да играмо добар рукомет. Потребно је да се поклопе коцкице, да будемо здраве, да све крене како треба. Укрштање је изузетно тешко, тамо су Француска, Русија, Црна Гора, стварно је сувишно причати о таквим репрезентацијама. Доза среће и све остало што је потребно да се поклопи, неопходно је да би се направио велики резултат.

Као једна од најискуснијих, како се спремаш за ривале на ЕП?

- Видео је ту, изрезан, гледамо противнице, анализирамо, спремамо се, договарамо са тренером. Посебна мотивација су велика такмичења.

У квалификационој групи обележила си победу над Швеђанкама у Нишу...

- Волим да браним против скандинавских екипа. Леже ми, играју брзо, пуно шутирају, не размишљају много у вези шутева. Волим да се играм са њима.

Против кога ће бити најтеже у групи где су Пољска, Шведска и Данска?

- Најтеже је отварање, без обзира што би можда неко Пољску могао да назове слабијим ривалом у односу на ове две.

У ових годину и по дана до Токија практично би требало да стане врхунац репрезентативне каријере...

- Тако је, приближава се и оно због чега смо сви ту. У ових 18 месеци све стаје. Када смо се окупили, то је био заједнички зацртани циљ. Европско првенство је добар тест за нас, а затим на Светском првенству наредне године морамо бити у осам најбољих како бисмо изборили квалификације. Кренули смо добро, надам се да ћемо стићи до Токија.

Ко је први фаворит за злато на ЕП 2018?

- Домаћин је и светски шампион, што довољно говори. Француска је сигурно у првом плану. За медаље конкурише пуно репрезентација, ту је Норвешка, Русија, Холандија, има нас пуно - закључује Катарина Томашевић.

Репрезентација Србије у среду у 13 часова одлази пут Нанта. Први меч са Пољском на програму је у петак од 18 часова.

Рукометни савез Србије

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести