Лазар Кукић: Навикнут сам на живот у затвореном

Лазар Кукић, српски рукометни репрезентативац и креатор игре шпанског Логроња Ла Риохе, више од месец дана налази се у Београду.
lazar kukic, fonet
Фото: Lazar Kukić, foto: FoNet

Имајући у виду да већ четири године игра у Шпанији, земљи која је међу најпогођенијим пандемијом коронавируса, морао је да, по доласку у Србију, прође кроз период од 28 дана самоизолације.

Како сте психички поднели дане карантина?

– Период изолације провео сам у стану - казао је Кукић. - На сву срећу, симптоме нисам испољио, психички сам све добро поднео и није ми било толико тешко да будем у затвореном. Већ неколико година живим сам, тако да сам се помало и навикао на такав режим.

Да ли сте тренирали, односно како сте проводили време?

– Тренирао сам онолико колико ми је простор то дозвољавао и трудио сам се да коликко-толико одржим. Поред тренинга, време сам скраћивао играјући видео игрице, гледајући серије, или читајући књиге. Наравно, било је довољно времена и да се подсетим неких утакмица из прошлих сезона.


Прилика за додатни напредак

Од наредне сезоне Лазар Кукић носиће дрес португалске Бенфике. Због чега напуштате Шпанију?

– После четири године напуштам ту земљу, али остаћу у „шпанском систему“, с обзиром на то да ћу за тренера у Лисабону имати легендарног Шпанца, Чему Родригеза. Једноставно ми прија овај начин игре, није случајно што најбољи тренери долазе из Шпаније и бележе најбоље резултате. Очекујем одличну сарадњу с новим тренером и да ћу кроз рад са њим напредовати још више. Бенифка је велико спортско друштво, последњих година доста улаже у рукомет, свидела ми се прича људи из клуба и њихови планови за будућност, тако да сам сигуран да ћу напредовати у новом клубу и једва чекам да почну нови изазови – нагласио је Кукић.


У каквој је здравственој ситуацији била Шпанија када сте је напуштали?

– Стање је било врло алармантно, а и сада се води велика борба за сваки људски живот. Срећом, коронавирус је у стагнацији. Тренирали смо до 13. марта, а тада су Шпанци донели мере у виду карантина и забрањеног кретања напољу, осим за основне потребе.

Имате ли информације како сада живот тече у Шпанији?

– Још увек су ванредне мере на снази. Као што сам рекао, дозвољено је само да се оде у куповину основних намирница. Људи коју су наставили да раде, могли су само уз потврду да се крећу. Оно што је добро је то да Шпанци поштују мере и да нису правили додатне проблеме. Радујем се што ситуација иде набоље. Међутим, и даље је велики број заражених у току једног дана, као и умрлих. Надам се да ће то напокон кренути да опада.

Да ли ће бити настављена сезона?

– Још увек није донета одлука, али скоро сам сигуран да се неће наставити такмичење. Какво ће бити коначно решење, знаће се ускоро.

Пре два дана Европска рукометна федерација елиминисала је Србију са СП 2021 у Египту?

– Што се одлуке ЕХФ тиче, сигурно да није праведно донета, јер није реално некоме да укинеш шансу да се бори за Светско првенство. Чак и ако није био добро котиран у последње време у светском рукомету. Велика је то неправда.

Актуелан је и избор селектора Србије, а у оптицају су углавном шпански тренери. Давид Дејвис је био најближи клупи, али је нешто ту запело са мађарским Веспремом?

– Сви ми с нестрпљењем чекамо одлуку коју ће Савез да донесе. Наше је да је прихватимо и дамо све од себе да Србија буде поново у врху европског рукомета, И да не дозволимо да нам се дешавају ствари попут ускраћивања права на квалификације за Мунђал – поручио је Лазар Кукић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести