Ненад Перуничић: Не дам на играче, они су мој избор

ГРАЦ: Европско првенство експресно је завршено за рукометну репрезентацију Србије. У три утакмице изабраници Ненада Перуничића доживели су три пораза (Белорусија, Црна Гора и Хрватска) и неславно окончала учешће на још једном великом такмичењу.
perunicic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva/Nenad Perunicic

(Од нашег специјалног извештача)

И у последњем сусрету са Хрватском наши рукометаши су показали да на солидном нивоу, као што је то било у првом полувремену, нису у стању да одиграју читав меч. Перуничић и екипа вратили су се кући после прве рунде на ЕП, па им ништа друго не преостаје него да се  окрену наредном изазову – претквалификацијама у априлу за Светско првенство 2021. године у Египту.

Ривали ће им бити шест последњепласираних селекција са Европског првенства, као и четири победника прве фазе квалификација - Литванија, Турска, Израел и Румунија. У јунски бараж пласираће се пет победника претквалификација. Они ће се срести са још 13 селекција у борби за пласман на наредно велико такмичење.

- Шта и како даље?Оставићу то до сусрета с председником Савеза Божидаром Ђурковићем када се врати после финала ЕП, значи негде после 26. јануара. Као одговоран човек преузимам одговорност за наступ у Грацу, попричаћемо и видети  шта је то најбоље да урадимо за нашу репрезентацију – рекао је Перуничић.


Драган Шкрбић: Без концепције нема ни резултата

Због неуспеха репрезентације незадовљни су сви у нашој земљи, а легендарни пивот Драган Шкрибић (потпреседник Савеза) покушао је да анализира узроке дебакла.

– Резултат свакако није задовољавајући. Очекивао сам да ћемо изборити шансу да се боримо за пласман у други круг, али се после другог пораза све распршило. Играчима не може да се замери на хтењу, дали су све од себе, али један од битних фактора у спорту свакако је психологија, није само мотивација. Међутим, чим није било онако како треба, онда очигледно нису били на том нивоу што се тиче психологије – каже Шкрбић.

Легендарни кружни нападач сматра да није сва одговорност на селектору Перуничићу.

– Као тренер наравно да сноси део одговорности. Он је био тај који је селектирао играче, правио стратегију, тако да је његова одговорност велика, као и  свих играча. Он ће направити своју анализу, па ћемо видети шта и како даље. Најмањи проблем су тим и селектор. Мислим да је све остало у окружењу, рукометна организација је далеко већи проблем, јер ту нема никаквог концепта, а без концепције нема ни резултата. Стојимо у месту или идемо низбрдо, никако да направимо корак напред. Нисмо ни једном покушали да направимо корените и системске промене, не само у репрезентацији, него у читавој организацији – казао је Шкрбић.


Он каже да би могао да у сваком тренутку искритикује своје играче, али…

- То су моји момци, знам колико желе успех, али то некада није довољно да бисте играли на вишем ниувоу. Имали смо и неке лоше тренутке, играчи су дошли са повредама, неки без такмичарске форме, а ради се о јако важним играчима. Например, Стефан Вујић је прву утакмицу играо под температуром. Не тражим алиби, али ми смо таква екипа да ко год да нам фали имамо проблем.

Перуничић истиче  да их учи да играју хладне главе, јер није добро да страст и емоције прeвладају.

- То нам се управо десило против Хрвата, емоције су доминирале. Даље, не можете се вратити у игру са недовољним бројем играча. Што се тиче играча и њиховог карактера, рекао сам безброј пута да су они мој избор и не дам на њих. Захвалн сам им за све што су радили, а радили су жестоко  и поштено. Чак су и крили у клубовима  да су повређени само да би дошли да играју за дрес с националним грбом. То мора да се поштује – поручио је  – рекао је Перуничић.      

Јово Галић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести