Нови ветрови у српском рукомету: Репрезентација важнија од појединца

Многобројни проблеми који су у протеклој деценији притискали српски рукомет довели су до тога да је национални тим напустило неколико одличних играча.
petar nenadic, tanjug ap
Фото: Petar Nenadić, foto: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Многи од њих нису су се одазовали позиву, али су у иступима у јавности наговестили да ако репрезентацију преузме тренер странац да би били спремни да се ставе на располагање. Стигао је странац на месту селектора, Шпанац Тони Ђерона.     

Овај стрчњак верује да ће успети да врати неке од њих у репрезентацију, међу којима је и Петар Ненадић, средњи бек вицешампиона Старог континента Веспрема и званично најбољи рукометаш Европе (у избору ЕХФ). Он не игра за репрезентацију већ неколико година. Искусни играч није се одазвао позиву селектора Ненада Перуничића, који је неуспешно водио Србију на два велика такмичење, Светско првенству 2019. године и шампионат Старог континента ове године. Много пута је рекао да је проблем био у селекторима.


Вања Илић: Ђерона врхунски професионалац

Наш селектор Ђерона тренутно сарађује са нашим репрезентативцем Вањом Илићем у француском Шартру.

– Чим је изабран послао ми је поруку да ћемо да се дружимо још неколико година. Искрено, радујем се што ће један такав тренер, врхунски професионалац, бити на челу нашег  националног тима, јер ми то заслужујемо. Тони, као и сви шпански тренери, 24 часа мисли на рукомет, константно ради на тактици и усавршавању. На тренинзима буквално све црта, сваком каже шта треба да ради, толико тога унесе у утакмицу да може да се игра затворених очију.За нас је један велики плус то што је Ђерона дошао на клупу репрезентације, мислим да ће овом нашем младом тиму доста помоћи – рекао је Вања Илић.


– У репрезентацији морамо да изаберемо најбоље играче, без обзира на године, који ће испунити циљеве. Врата су отворена за све и за момке који нису играли у претходном периоду. Репрезентација је важнија од било ког играча или тренера. Морамо сви заједно да помогнемо тиму да оствари циљеве – рекао је Тони Ђерона у поткасту за портал Балканхендбал.

Он је нагласио да има велико поштовање према претходном селектору Ненаду Перуничићу.

– Не знам разлог због којег неки играчи нису играли, са Петром Ненадићем сарађивао сам када је био веома млад у Барселони. Најважније је то да сви морају да имају у глави да је најважнији тим. Нико није важнији од тима. Сви морамо да радимо на томе да помогнемо екипи да оствари циљеве.

Ђерона је  намеран да све селекције раде по истом програму.

– За мене је основа да све селекције играју исто. Ако сениори играју на један начин, а јуниори на други, по мени је то губљење времена. Ако јуниор научи да игра на један начин онда ће му бити много теже да се навикне на захтеве у сениорском тиму. Зато је важно да радимо сви у истом смеру. Велика већина младих репрезентативаца игра у домаћим клубовима, зато је важно да радимо и сарађујемо сви заједно. Не долазим да кажем - ви морате да играте на тај начин, већ да дискутујемо, причамо, размењујемо знања... Отворен сам да чујем све добре предлоге, зашто не и да научим нешто од неког домаћег тренера. Основа је да размењујемо знање и да гурамо у истом смеру. То је нешто што шпански тренери раде константно – истакао је Ђерона.   

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести