Почиње ЕП за рукометаше, Србија на старту са Украјином

СЕГЕДИН: Шампионат Европе за рукометаше почиње данас у Словачкој и Мађарској, а Србија ће од 18 сати, на старту Ц групе у Сегедину, играти против Украјине.
rukomet
Фото: pixabay.com

У Мађарској и Словачкој данас почиње 15. Европско мушко рукометно првенство, друго узастопно у новом формату на којем учествују 24 репрезентације. Титулу брани репрезентација Шпаније, која је, уз Данску, један од фаворита за освајање наслова првака Старог континента. И пре почетка овог турнира, јасно је да ће он да остане упамћен по страшној протоколарној ујдурми с ковид регулативама и зараженим играчима у свим националним тимовима.

Међу учесницима је и репрезентација Србије, која се налази у групи Ц, где ће играти са Украјином, Хрватском и Француском. Из сваке од шест група, у други круг путују по две најбоље селекције, које ће се такмичити у две нове групе с по шест екипа. Најбоље два национална тима из обе групе бориће се за медаље. Полуфинала су на програму 28. јануара, а финале и утакмица за 3. место играју се 30. јануара.


Ђерона: Много пропуста

Селектор Србије Тони Ђерона незадовољан је организацијом ЕП.

– Организација Првенства Европе је хаотична. Цивили без маске чекају на тестирање у истом реду с играчима. Нема довољно ПЦР тестова за све тимове и касни се с њима. Резултат свега тога је да су неки играчи већ заражени. Како после свега да играмо? – написао је Ђерона на друштвеним мрежама.


Српски рукометаши, вечерас од 18 часова, на премијери играју с Украјином. Пивот и капитен Србије Мијајло Марсенић подсетио је на сутуацију у протекле две недеље, током које су многи у редовима “орлова” били заражени коронавирусом, као и редукованим тренинзима.

– Нисмо очекивали да ћемо у великој мери да будемо погођени короном. Много играча нам је недостајало, тренирали смо у групицама, али смо, и поред свега, дошли смо на Првенство, које смо изборили на најбољи начин пре годину дана. Упркос тешкоћама, атмосфера у нашим редовима је одлична, сложни смо у намери да дамо максимум и дођемо до највишег циља. Да нам је неко рекао да ћемо пре пет дана да имамо неке повратнике после вируса, сигурно да му не бисмо веровали, али, хвала богу, вратило нам се неколико важних играча, па можемо да се колико-толико скрпимо и у одбрани и нападу и сада је то већ нека друга прича – истакао је Марсенић.


Ђекић позитиван

Српски репрезентативац Ђорђе Ђекић позитиван је на коронавирус. Ђекић је у добром општем стању, али му следи петодневни карантин. Из истих разлога у тиму Србије у првој фази такмичења неће бити капитена Немање Илића, као ни Немање Зеленовића, Илије Абутовића и голмана Дејана Милосављева.


Српски пивот је свестан да исте проблеме имају и остале репрезентације.

– Како је нама, тако је и осталима. У последњих седам дана само је позитиван био Ђекић. Надам се да више нико неће да оболи и једва чекам да нам се придруже и они којима истиче карантин.

Прва утакмица на Шампионату увек је најважнија, поготово што може да одреди даљу судбину у групи.

– Украјинци су променили много играча, као и ми. Не знамо много о томе шта можемо да очекујемо, али је сигурно да ћемо да играмо против физички снажне екипе, која ће више трчати него што је то био случај раније. Вероватно ће на почетку сусрета да уследи испитивање снага, да проценимо моћ ривала, док не будемо видели шта и како ривал игра. На нама је да гледамо само себе и неће бити проблема.  Марсенић наглашава да Србија има добар тим.

– Имамо властити систем, који нас је прошле године довео до доброг резултата. Треба да се држимо тога, ко год да нам фали. Важно је да играмо у одбрани као и до сада и надам се да ће све да буде добро – јасан је Марсенић.

        Ј. Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести