Квалификације за ЕП у рукомету: Српска младост против хрватског искуства

Квалификациона утакмица рукометних репрезентација Србије и Хрватске одржаће се у четвртак, од 18 часова (улаз бесплатан уз улазницу), у Штарк арени, а за изабранике Ненада Перуничића то је меч одлуке да остану у комбинацији за одлазак на Европско првенство 2020. године.
Rukometasi Srbije/RSS
Фото: РСС

После пет и по година, од финала женског СП 2013, које је срушило све рекорде у гледаности (преко 20.000 навијача бодрило Србију против Бразила), рукомет се враћа у највећу халу на Балкану, у дворану у којој је мушка селекција освојила сребрну медаљу на ЕП 2012. Тада је у Арени у полуфиналу савладана Хрватска у спектакуларној атмосфери, пред 20.000 гледалаца, а да ли ће се то поновити знаћемо ускоро.

- Хрватска је једна од најбољих репрезентација света. У светском врху је већ 20 година и у 90 одсто случајева је фаворит, изузимајући Данску, Француску и Шпанију. То значи да ми немамо шансу да изненадимо. Ми смо млади, али имамо енергију - рекао је Перуничић.

Поред недостатка искуства, селектор је као минус апострофирао и мањак времена за припреме.

- Нажалост, велики проблем је младост нашег тима, као и мањак времена за припреме. Јуче ујутру смо одрадили први тренинг у комплетном саставу. Не тражим алиби, верујем у момке које сам изабрао. У тренутку када правите смену генерација, резултати су онда проблем, иако нисам потенцирао на тим стварима. Ми се трудимо да комплетно функционисање између нас подигнемо на виши ниво. Трудимо се да о свакој ситници водимо рачуна.


Тежак ударац

Два дана пред утакмицу, када је већ било продато око 1.000 улазница, председник КК Црвена звезда Небојша Човић открио је да ће финале АБА лиге  добити предност у Пиониру у односу на рукомет. Због тренинга Подгоричана, рукометна селекција морала је да се премести у већу, али што се атмосфере тиче, знатно “хладнију” дворану. Ову вест у репрезентацији дочекали су са неверицом и огромним разочарањем.

- Изнећу свој став. Доживели смо тежак ударац као спорт. Разговарао сам са момцима и трудићемо се да из свега извучемо само позитивне ствари - разочарано је констатовао Перуничић.


Перуничић је нагласио да стоји иза сваког неуспеха, јер је свестан да је у току формирање новог, перспективног тима.

- Апсолутно стојим иза сваког неуспеха, испред својих играча. Наравно, желим и волео бих да имамо више времена, стрпљења, али ни једног тренутка нећу одступити од својих идеја, поштовања према дресу репрезентације. Поштен однос. Имамо императив победе, али немам притисак, играо сам велике утакмице. Трудим се да младе момке растеретим. За њих су лекције, за мене су то порази, док они не стасају, ту сам, уз њих сам. Сматрам да правимо дуго­рочну причу, која ће трајати, а не на кратко време - рекао је Перуничић и поручио: - Никога се не плашимо, колико год противник био јак, па чак ни Хрвата, са сјајним играчима и предводницима као што је Дувњак.

Селектор Хрватске Лино Червар напоменуо је да није лако играти са репрезентацијом Србије.

- Перуничић је велики тренер као што је био и играч, даје прилику младим играчима и притом се одриче можда и јачих имена. Знам да је то тежак моменат, али храброст се исплати. Тачно је то да смо ми фаворити, али квалификационе утакмице су посебне, имају посебан набој. Ако хоћемо да остваримо добар резултат морамо изричито добро да играмо. Немамо неке играче који су веома битни, али као тренер морам да верујему оне које имам - рекао је Червар.

Према његовим речима, биће ово сложена утакмица, психички можда тежа за домаћина.

- Ми имамо поштовање према Србији, то смо и показали на прошлогодишњем првенству као домаћини. Ако желите да будете при врху морате да будете посвећени томе што радите. Осим моје породице, рукомет је мени све и могу да вам кажем да изразито улажем у себе.

Червар је пркоментарисао и игру српског тима.

- Српска репрезентација је на неким утакмицама на СП  јако добро играла и претила резултатима јачим репрезентацијама. Имали су пуно ентузијазма, победничке жеље и то ми се то веома допало - истакао је Червар.


Капитен Хрватске Домагој Дувњак: Нека буде фер и спортски

Капитен Хрватске Домагој Дувњак је истакао добру атмосферу у екипи.

- Једва чекамо да крену утакмице. Имамо одређених проблема с повредама, али смо спремни за утакмицу. Надам се ће дуел проћи фер и коректно и да ће бољи победити. Годинама имамо различите одбране које красе нашу игру и надам се да ће и сада бити на нивоу. Што се тиче противника, мислим да је његов главни адут домаћи терен – казао је Дувњак.


Капитен Србије Немања Илић: Младост лудост

Наш капитен Немања Илић се пожалио на недостатак времена за заједничке тренинге.

- Времена је мало, али сви се с тим сусрећу, тако да користимо сваки тренутак да се што боље припремимо. Ако публика буде дошла у великом броју, то ће нам свакако додатно помоћи. Највећа предност Хрвата у односу на Србију је та што њихов тим има искуство и континуитет и што  се одлично  познају. Наша предност је младост – лудост и домаћи терен – рекао је Илић.

        Ј. Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести