Рукометаши иду на ЕП: Србија боља од Швајцарске!

НОВИ САД: Рукометна репрезентација Србије пласирала се на Европско првенство, пошто је вечерас су последњем мечу Групе 2 квалификација савладала Швајцарску 32:31 (19:17).
1
Фото: Dnevnik.rs

Рукометаши Србије пласирали су се на ЕП 2020. године, које ће се одржати у Аустрији, Норвершкој и Шведској. Наш национални тим  је то обезбедила као једна од четири најбоље трећепласиране репрезентације у квалификацијама, а у последњем мечу победила је директног конкурента за другу позицију екипу Швајцарске 32:31, што је било недовољно јер Швајцарци имају бољу гол разлику.

Важност сусрета стегао је руке наших рукометаша, па су Швајцарци били ти који су диктирали темпо, лако постизали голове и константно били у вођству. Селектор Ненад Перуничић променио је одбрану 6-0 у 5-1 чиме је пореметио врло добар напад Швајцараца, у коме је Шмид решавао проблематику у том сегменту њихове игре. Ношени на крилима око 6.000 навијача, средином полувремена дошла је до изражаја жеља и борбеност наших момака. Захваљујући тренеру Швајцараца, који је већим делом утакмице играо без голмана (7 на 6), што је ишло нама у корист,  Србија који је  искористила прилику да постигну лака четири гола, која су јо  донела додатну снагу.

Фото: Dnevnik.rs

У нападу наша три бека нон стоп су укрштала тражећи пролаз или пивота, док су лево крило потпуно запоставили. Омалени Лазар Кукић својом агресивношћу и променом правца стварао је велике проблеме Швајцарцима, чак је успео да постигне и неколико лепих голова, али и да асистира.


Плакете

Пре почетка утакмице председник Управног одбора Рукометног Савеза Србије Божидар Ђурковић уручио је две плакете за целокупан допринос развоју рукомета и организацију утакмице.

У име Покрајине плакету је примио покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, у име Града члан већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, док је у име техничког организатора РК Војводина председник Милан Ђукић.


Уласком десног бека Николе Црноглавца дошло је до позитивних промена у бековској линији нашег напада,он је био опасан по швајцарски гол а његову игру су искористили и остали наши бекови. Срећа што Швајцарци нису одиграли у последих 15 минута као на почетку сусрета. Грешили су па су наши рукометаши то искористили да дају лаке голове и на полувреме оду са два гола предности.


Градоначелник Вучевић уз рукометаше

У свечаној ложи у великој дворани Спенса синоћ су се нашли високе званице из света спорта, политичког и привредног живота града покрајине и државе. Међу званицама био је и први човек града Новог Сада Милош Вучевић, који је здушно бодрио наш тим.


Почетком другог полувремена Србија је кренула одличном одбраном где је на голу блистао Милосављев, док је у нападу било такође квалитетно и борбено све до 53. минута. У том периоду Србија је дошла до четири гола предности и била на добром путу да на крају  слави са шест голова разлике и обезбедимо другу позицију на табели. Управо када смо имали прилику да грогирану екипу Швајцарске потпуно дотучемо, наш селектор је једног од најбољих играча на утакмици Николу Црноглавца заменио Зеленовићем, који је са три узастопне грешке довео наш тим у ситуацију да не одемо на ЕП. Схвативши да без Црноглавца нећемо узети бодове, селектор га је вратио у игру,он је постигао гол и поново подигао екипу, али и публику у Спенсу. Одбраном Милосављева наши су добили нову прилику да се радујемо одласку на ЕП. А заслуге за то припадају Немањи Зеленовићу који је постигао победоносни гол и од трагичара постао један од јунака.

Ј. Галић

Фото: Ф. Шушњевић

НОВИ САД: Велика дворана СПЦ Војводина, гледалаца: 6.000, судије: Сондорс и Лицис (Летонија). Седмерци: Србија 2 (2), Швајцарска 4 (2), искључења: Србија 4, Швајцарска 12 минута.

СРБИЈА: Пушица, Вујић 3, Црноглавац 6, Пешић 1, Радивојевић 8 (2), Н. Илић 1, Мошић, В. Илић 2, Николић 1, Кукић 6, Зеленовић 2, Сретеновић 1, Марсенић 1, Иванишевић (3 одбране), Станковић, Милосављев (8 одбрана, 2 седмерца).

ШВАЈЦАРСКА: Шмид 6, Мајстер 1, Рубин 2, Тиновски 6, Швајлен 1, Лир 4 (2), Сидорович 2, Вон Дешванден, Реми 2, Портнер (6 одбрана), Кутел 4, Марош 2, Томинек, Мухлеман 1, Бринголф (1 одбрана), Новак.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести