Рукометашице Србије опет боље од Словачке за пласман на СП

Рукометашице Србије пласирале су се на Светско првенство, које ће се од 2. до 19. децембра одржати у Шпанији.
srb_slv_
Фото: РСС

Српкиње су и у Београду, у реванш мечу баража, победиле селекцију Словачке са 32:25, док су их Српкиње, са истом гол разликом, на гостовању савладале са 26:19. Тако су изабранице селектора Уроша Брегара на убедљив начин избориле пласман на још једно велико такмичење, али игра коју су показале и у реваншу је далеко од онога што се од њих очекује.

Повољан резултат из првог меча чини се да је дозволио Српкињама да у меч уђу ноншалантно, без пуне снаге и опуштеније. Срећа је била та што су за ривала имали репрезентацију Словачке, ривала који није ни близу реномеа и квалитета Србије. Успеле су Српкиње да изађу као победници из двомеча са Словакињама и тако оствариле оно што је пред њих постављено, а то је одлазак на Светско првенство. Скромне Словакиње су дале максимум, али срећом и поред слабије игре Српкиња, нису имале квалитет да угрозе пласма на светску смотру нашим рукометашицама. Словакиње немају ни репутацију, ни име ни презиме на рукометној мапи, па је Србија имала среће  

Поново су наше рукометашице у меч ушле опуштено и по систему “лако ћемо”. Ни реванш меч није донео ништа ново, никакав напредак у игри, иако су у најави сусрета истицале да је атмосфера одлична. Јер да је тако атмосфера би носила игру, а ми смо у прилици били да видимо да то није баш тако. Сусрет је обиловао многобројним промашајима, а да голманке нису довољно добро браниле, као и да није било поново расположене Јоване Ковачевић питање је у чију би корист био резултат после првог полувремена.

У одбрани јесте било борбености, мада је зона била прилично порозна и много квалитетнија од напада, који је био наша слабија страна. Играле су доста споро у коме су се колико-толико сналазиле Ковачевићева и Кристина Лишчевић, која је игру базирала на солирању. Несхватљиво је било  то да су наши пивоти са линије од шест метара промашили чак шест шутева за 30 минута. Са неколико одбрана Катарина Томашевић је уливала додатно самопоуздање, а и Словакиње су се испромашивале. Додуше, и наше су промашиле неке шутеве, а у неким моментима је одлична на голу била Викторија Огунтоје. Временом је разлика у квалитетеу долазила до изражаја, а прва осетнија предност је била у 20. минуту (10:7) када је словачки селектор морао да затражи тајм-аут. Словакиње су држале прикључак у првом полувремену, које је завршено вођством Србије 13:12.

Ипак, у наставку ствари су полако долазиле на своје место. Српкиње су сломиле отпор Словачке средином другог полувремена (37-41. минут) када су направиле серију 6:0. Тада је све било решено. Селектор Урош Брегар дао је шансу свим рукометашицама. Тако је у последњих 20 минута на голу била Јована Рисовић која је сакупила неколико одбрана, од тога један седмерац.

Јасно је да игра наше репрезентација може и мора да буде много боља, олакшавајућа околност је та што је словеначком тренеру ово био тек други меч на клупи Србије. Има доста времена до децембра да се исправе многе ствари. Да ли ће тако бити, остаје да се види.

Ј. Галић

Србија – Словачка 32:25 (13:12)

БЕОГРАД: Дворана Бањица, Судије: Аплаидзе и Березкина (Русија), седмерци: Србија 3 (3), Словачка 7 (6), искључења: Србија 10, Словачка 2 минута.

СРБИЈА: Рисовић (8 одбрана, 1 седмерац), Томашевић (8 одбрана), Радосављевић 1, Крпеж-Шлезак 7 (2), Милић 1, Лавко 4, Ковачевић 4, Николић 1, Јањушевић 1, Т. Радојевић 1, Д. Радојевић 1, Стоиљковић, Лишчевић 3 (1), Цвијић 7, Петровић, Дмитровић 1.

СЛОВАЧКА: Медведева (3 одбране), Огунтоја (8 одбрана), Ребицова, Рајхонова, Ланц 6 (4), Хабанкова 3, Худак, Конигова 1, Патрнчакова 2, Неметова 3, Дулинова, Штефаникова, Пензес 3, Бујнохова 4, Б. Бижик, Р. Бижик 3 (2).

Фото: РСС
Брегар: Чека нас много посла

Успешан почетак мандата новог селектора Уроша Брегара и остварен циљ – пласман на Светско првенство.

– Дошли смо до пласмана а Светско првенство. Овај меч је био реприза првог сусрета. Промашили смо много зицера у првом полувремену, у наставку сам тражио бржу игру. Наставићемо да радимо и да се трудимо даље, да играмо бржи рукомет. Честитам девојкама јер су дале све од себе и играле како су најбоље могле. Ова репрезентација има добро постављене темеље, у јуну ћемо поново бити на окупу седам дана, тако да верујем да ће бити још боље и чека нас пуно рада – рекао је Брегар.

Стрелац седам погодака Катарина Крпеж Шлезак деловала је срећно после оствареног циља.

– Имамо нови систем, у првој утакмици није било тако добро, мислим да смо се побољшале у другој. Истина је да има још да се ради, али велики је корак што смо се пласирале и надам се да ћемо корак по корак усавршити игру. Ја сам презадовољна, утисци су сјајни што идевојке показују, атмосфера је одлична, једноставно – пресрећне смо – додала је Крпеж-Шлезак.

Сања Радосављевић је истакла да је екипа добро одиграла утакмицу.

- Мислим да смо добро одиграле, увек може боље, наравно, али уз ову енергију коју имамо нормално је да морамо да победимо. Ова друга утакмица је била мало боља, али нисмо показале све што знамо и што најбоље можемо - рекла је Радосављевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести