Словачка: Разумемо Србе, ЕХФ нам није дао организацију

БРАТИСЛАВА: Председник Рукометног савеза Словачке (СЗХ) Јарослав Холеша изјавио је да његова земља разуме Србију и специфичност ситуације око играња против тзв. Косова, да је зато понуђено да они организују квалификациони турнир јуниорки за СП, али да од Европске федерације (ЕХФ) није стигао одговор.
rukomet, pixabay
Фото: Pixabay

"Ми смо последњих месеци били у сталној комуникацији са ЕХФ-ом, свакодневној. Први проблем је настао када су нам рекли да ће се играти без државних обележја, чему смо се снажно противили. Представљамо Словачку и имамо право да играмо под нашом заставом, уз нашу химну, а притом је та одлука и противна правилима самог ЕХФ-а. Наравно, имали смо потпуно разумевање за српску ситуацију и зато смо и предложили да се турнир премести код нас, у Словачку", изјавио је Холеша за сајт Савеза.

Како је навео, свесни су да је Косово примљено као пуноправни члан ЕХФ-а и ИХФ-а, али да су и свесни односа са Србијом, па је било логично размишљати да се те две селекције раздвоје приликом жреба, попут претходних случајева са Грцима и Македонцима.

"Али, тај воз је прошао. У сваком случају, ми смо понудили да се турнир игра код нас, обезбедили смо хотел за сва четири тима, обезбедили дворану, све у складу са прописима ЕХФ-а. У јануару смо послали тај предлог ЕХФ-у и никада нисмо добили одговор", рекао је Холеша.

Квалификациони турнир јуниорки требало је да се одигра у Крагујевцу, потом је "премештен" у Ковилову, али је одлуком Владе Србије на дан почетка забрањен, није одиграна ниједна утакмица, а ЕХФ је дисквалификовао српску екипу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести