СП Јапан: Прави залет за ОИ, Србија-Црна Гора (3.30)

Рукометашице Србије на овогодишњем Светском првенству у Јапану испуниле су примарни циљ, пласман у квалификације за Олимпијске игре.
Рукометани савез Србије/Рукометашице Србије подржале акцију Чеп за хендикеп
Фото: Рукометани савез Србије/Рукометашице Србије подржале акцију Чеп за хендикеп

Добрим партијама, залагањем и свиме оним што су приказале у Кумамоту у претходних десетак дана заслужују све честитке, али остала је жал за неким бодовима у прелиминарној рунди, са којим су могле чак да се боре и за медаљу.

После осам одиграних утакмица, пет победа, једног ремија и два пораза, српски национални тим дошао је по први пут у позицију да игра доигравање за пласман на највећу светску спортску смотру, на којој је репрезентација последњи пут учествовала као СФРЈ 1988. године у Сеулу.

Судбина је хтела да управо у том олимпијском комплексу тим Љубомира Обрадовића одигра три припремне утакмице на "Сеул купу" и одатле крене за Кумамото.

Последњу утакмицу на Светском првенству Србија игра у ноћи између четвртка и петка, а ривал јој је била репрезентација Црне Горе.

Те две репрезентације боре се за 5. место. До борбе за пето место у Јапану Српкиње су стигле захваљујући ремију са Данском, а победом Норвешке над Немачком у последњем колу. Обе селекције, српска и црногорска, обезбедиле су пласман у квалификацијама за Олимпијске игре у марту, па је меч ревијалног карактера и за престиж.


Репрезентативке подржале акцију "Чеп за хендикеп"

Рукометашице Србије искористиле су и ово велико такмичење да пруже скроман допринос хуманитарној акцији удружења "Чеп за хендикеп". Идеја акције подразумева прикупљање чепова са пластичних флаша од чије се продаје финансира набавка ортопедских помагала особама са инвалидитетом.

Мисија удружења је побољшање квалитета живота и остваривање пуног потенцијала особа са инвалидитетом уз коришћење расположивих ресурса у заједници, а српске репрезентативке су и из далеког Јапана, на овај начин,  пре свега послале поруку о неопходности промене свести о заштити животне средине и друштвеној одговорности.

Распоред петак

Полуфинала

Русија - Холандија (9.30)

Норвешка - Шпанија (12.30)

За 5. место

Србија - Црна Гора (3.30)

За 7. место

Немачка - Шведска (6.30)


Србија је заузела треће место у првој групи са пет бодова, а Црна Гора је на истој позицији окончала наступ у другој групи, али је освојила бод више - шест.

Учешће на једном од три олимпијска квалификациона турнира, који ће бити одиграни од 20. до 22. марта следеће године за забранице селектора Љубомира Обрадовића то ће бити јединствена прилика да се докопа наступа на Олимпијским играма у Токију и то први пут у историји под именом Србија.

Последњи пут женска репрезентација је играла на ОИ давне 1988. године и то под заставом Југославије. Српске рукометашице зато су растерећене дочекале последњи меч против селекције коју одлично познају. Иначе, једини успех као репрезентација Србије, наше девојке су оствариле пре шест година када су биле сребрне на планетарном шампионату у Србији.

У случају освајања петог места репрезентација Србије играће на квалификационом турниру са четвртом екипом са СП, Румунијом и Северном Корејом. А ако заузму шесто место, ривали ће им бити бронзана селекција са СП, Шведска или Мађарска, односно, селекција Кине.

- Не могу да кажем да сам очекивала, али веровала сам да смо способне да остваримо овакав резултат. Не само ја, већ и свака девојка овде. Срећне смо јер смо направиле најбољи резултат у последњих шест година. На последњих неколико такмичења увек нам је нешто недостајало, али сада се доста ствари поклопило на прави начин. Једна утакмица нас је одвојила од пласмана у полуфинале, али ће можда већ на следећем првенству или Олимпијским играма, доћи и та једна па освојимо неку од медаља– рекла је репрезентативка Србије лево крило Сања Радосављевић.

Она је подсетила да су четири утакмице у низу одиграле гол за гол.

- Показале смо чврстину у тим завршницама, тих последњих 10 минута су увек били неизвесни. Оставиле смо иза себе познате рукометне нације попут Немачке и Данске. Добро смо играле, показале најбоље од менталитета и велику жељу за победом. Добро је кренуо турнир, видела се жеља код свих, нека срећа у тиму. Како кажемо, дан смо започињали и завршавали песмом. То је нешто што је обележило ово првенство. Већ причамо и о ономе што нас чека у марту, али да сачекамо са коментарима док не видимо с ким ћемо играти. Примамо стотине порука из Србије, од фамиллије, пријатеља, али и непознатих људи који нас прате. Ово је леп резултат и успех који је обрадовао људе.

Лево крило Дијана Радојевић не крије задовољство урађеним на Светском првенству.

- Не скидамо осмехе са лица. Задовољне смо, оствариле смо оно због чега смо и дошле у Јапан. Наш циљ је био да се нађемо на квалификационом турниру за одлазак у Токио, то смо и урадиле – рекла је Радојевић.

Доста менталне снаге било је потребно да се из четири последња меча изађе са позитивним резултатима.

- На претходним првенствима смо углавном добро играле прву фазу такмичења, а након тога смо имале нагле падове. Сада се десило супротно. Групу нисмо одрадиле на најбољи могући начин, аи смо зато главну фазу одрадиле на врхунском нивоу. Недостајао нам је тај један бод за полуфинале, остаје жал за том утакмицом са Норвежанкама, али све у свему, морамо бити задовољне.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести