Стефан Вујић: Млади и стари играчи – то не важи

ЗАГРЕБ: Стефан Вујић и Милан Јовановић су рукометаши који су унели позитиван преокрет у нашој репрезентацији.
Vujic Stefan/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

(Од нашег специјалног извештача)

Два несташка краси посебан шмек за игру и голове, скромни и фино васпитани унели су нешто нову у нашу не баш веселу рукометну стварност.  Нажалост Стефан није могао у пуном капацитету да помогне државном тиму због готово безазлене повреде (хематом на колену), од четири утакмице одиграо је само једну, против Исланда, коју смо решили у своју корист. Против вицешампиона света Норвешке није наступио. – Медицински тим и селектор Цветковић ме максимално штеде, знају да нисам фит и не желе да ризикују да се повреда не би закомпликовала. Да ли ћу заиграти против Француза - не знам. Имамо четири дана паузе, видећемо, а против Белорусије вероватно ћу поново бити на терену – помало разочарано каже Стефан, због повреде каја га омела да пружи свој максимум.

Када си се нашао на терену игра нашег тима је деловала озбиљније и конкретније, предочавамо Стефану.

– Тако сам био срећан када сам заиграо. Веровао сам да ћу моћи и раније на терен, али сам морао да слушам савете медицинског тима који брине о нашем здрављу. Драго ми је да сам допринео нашој првој победи. То ми импонује и мотивише да ја и цео тим дамо што више у утакмицама које следе.

Како је то када се  утакмице прате са клупе?

– Тешко, то је као када уђеш у најбољу посластичарницу и не можеш да пробаш слаткише. Надам се да је то сада иза мене и да ћу учествовати у предстојећим изазовима. Без обзира што постоје критике, Србија је други пут од самосталности изборила други круг на ЕП. Шта је било било је, треба извући поуке из пораза за будућност.

После Исланда многи од вас су већ били резервисали карту да се врате у своје клубове, чак су неки били и разочарани што морају да остану и да одиграју још три утакмице?

– Нико од нас није веровао да ће Хрватска изгубити од Шведске у таквој фантастичној атмосфери у сплитској Спаладијум арени. Истина је да смо били једном ногом на путу за кућу, а онда се одједном нашли у авиону за Загреб. И то је спорт.

Показали смо да можемо да се равноправно носимо са свим ривалима, али нам очито недостаје снаге да одиграмо целу утакмицу на високом нивоу

Како у преостале две утакмице?

– Показали смо да можемо да се равноправно носимо са свим ривалима, али нам очито недостаје снаге да одиграмо целу утакмицу на високом нивоу. Кад немаш снаге онда пада концентрација. Сада можемо да играмо растерећеније, немамо шта да изгубимо. Растерећеност доноси позитивност, сваки освојен бод за нас је битан. Ми ћемо у свакој утакмици дати максимум, па ако то буде довољно да некога изненадимо, биће лепо. Ником неће бити лако против нас. О Французима не треба трошити речи, светски су прваци, док Белоруси у овом тренутку спадају у нашу категорију. Верујем да можемо да остваримо победу и да се уздигнута чела опростимо од ЕП.

Да ли је ово прилика за млађе играче да добију шансу?

– Репрезентација није клуб, то треба да се нагласи. Не постоји подела на младе и старије играче, или знаш или не знаш. Јовановић је показао да као најмлађи може да одигра битну утакмицу на изузетно високом ниво. Дечко је показао да је велики радник, скроман, лепо васпитан, иде на главу, стамен је... Он је леп пример да године нису битне да би се играло квалитетно – каже организатор игре Стефан Вујић.       

Јово Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести