Веселин Вујовић: Младост је стуб Ђерониног избора

За десетак дана почиње Светско првенство рукометаша у Пољској и Шведској. О тактици и резултатима може да распреда свако, али да објективно и без длаке на језику говори о тренутним вредностима екипа, као и шансама нашег националног тима могу само одабрани.
vujovic
Фото: Youtube Printscreen

Међу њима је један од најбољих рукометаша у историји тог спорта Веселин Вујовић. Некада убојити леви бек Ловћена, Металопластике, Барселоне, Гранољерса и репрезентације Југославије у тренерским водама је 24 године, а тренутно је стратег репрезентације Ирана која ће, заједно са „орловима”,  наћи на Мундијалу.

Вујовић је имао прилике да у каријери игра и ради у великим клубовима које увек имају највише циљеве. Када је реч о фаворитима за предстојеће Светско првенство члан легендарне генерације „шабачких ванземаљаца” нема дилему.

– У последње две деценије по-казало се да ретко која селекција може да изненади и убаци се у друштво Скандинаваца, Француза и Шпанаца. То су екипе које су комплетне у смислу ру-кометне традиције, играчког и тренерског кадра. Француска у рукомету има сличан статус као у фудбалу. Једноставно, имају сјајне појединце, вансеријске голмане и скоро су подмладили тим тако да су сигурно непознананица за остале екипе. Шпанци су увек ту, и када немају звучна имена увек могу да изненанде. Имају исксуне играче и сигурно да ће далеко да догурају. Ипак, мени се највише допадају Данска, Норвешка и Шведска и верујем да ће се нека од те три селекције наћи на победничком постољу – рекао је Вујовић.


Концепт с 32 екипе нема бенефит

Светско првенство у Шведској и Пољској друго је по реду на којем ће учествовати 32. репрезентације, осам више у односу на претходне године, што подразумева и знатно више утакмица на првенству.

– Заиста не видим никакав смисао у том проширењу такмичења. Једини бенефит имају фаворити како би поправљали гол разлику и тако понизили слабије ривале. Једноставно, много тога се променило. Све се врти око новца, тако да много више од рукомета, користи имају појединци у рукомету и око њега – рекао је Вујовић.


Као тренер у кратким вре-менским интервалима водио је Југославију, потом и Србију и Црну Гору. Поред тога увек је у контакту са људима из српског рукомета и добро зна какав је тим спремио Тони Ђерона.

– Србија је одлично селек-тирана екипа и сјајно функ-ционише под строгим вођством Ђероне. Као и све шпан-ске стратеге, красе га пре-цизност, уиграност и тачност. Један од најбољих средњих бекова данаш-њице Лазар Кукић имао је нешто мању минутажу, али сигурно је да је један од предводника тима. Србија има срећу што може да рачуна на два врхунска голмана Дејана Милосављева и Владимира Цупару, а ту су и добра крила и искусни, ква-

литетни пивоти. Сматрам да је, уз Кукића, лидер екипе пивот Драган Пешмалбек који зрелошћу показује да је један од најбољих  у Европи на тој позицији. Игра сјајно у дефанизиви, али исто тако може да постиже и поготке у важним тренуцима. Уз вође генерације, стасавају Николић и Борзаш који имају запажене улоге у својим  клубовима и сигурно да ће уз овакав рад да буду још бољи и да ће дуго носити дрес националног тима – рекао је Вујовић.


Иран ће храбро ударити на Црногорце

На Светском шампионату, поред Србије, играће још четири селекције из југословенског поднебља: Северна Македонија, Хрватска, Словенија и Црна Гора. Веселин Вујовић је као селектор са пуно успеха водио Словенију на Светском првентсву 2017. године када су освојили бронзу у Француској. Ипак, наредни резултати нису били толико запажени, што је резултирало његовом сменом три године касније. У априлу ове године постао је селектор Ирана који ће играти у групи са Црном Гором, Чилеом и Шпанијом.

– Када је реч о нашим комшијама Хрвати су сигурно најискуснији. Имају и неке нове клинце у првом реду Јагањца и Лучина који могу много тога да ураде. Ипак, свима је јасно да је њихов мотор и даље Дувњак и да ће он да буде предводник ове екипе на првенству. Словенци су запали у колотечину и имају проблема у савезу. Тренутно су ми непознаница као и Македонци који неће моћи да рачунају на асове попут Лазарова, тако да је то права прилика да се види њихов домет. Иранов ривал на Мундијалу Црна Гора је доста напредовала и биће нам веома тешко с њима. Што се осталих супарника тиче, против Чилеанаца морамо да покажемо карактер и снагу за максималан домет. Што се Шпаније тиче све ће да зависи од њих и њихове тренутне инсипрације и жеље да запну против Ирана. Најважније је да играмо храбро, јер храброст у рукомету јесте један од основних предуслова за добар резултат – сматра Вујовић.


Србија се налази у групи Г, која се игра у Пољској и коју чине Алжир, Катар и Немачка. Репрезентације из Африке и Азије дуго су биле не-познаница, али су у последње време захваљујући напретку рукомета постале претња по европске селекције које морају да буду опрезне и пажљиво их скаутирају. О шансама Срба у првом делу такмичења Вујовић је јасан да имају шта да покажу, али да морају да буду са обе ноге на земљи.

– За оне који рукомет прате само када се играју велика такмичења ово је лака група. Сви мисле, лако ћемо само су нам Немци проблем, али није тако. Катеар је кренуо у ремонт читаве екипе, тренер је Валеро Ривера што довољно говори колико су спремни да уложе у рукомет и да направе добар резултат. Имају вредне играче, опасне шутере и свакако да су велика претња. Алжир је већ направио неколико изненађења. Имају мотивацију и знају да играју са фаворитима. О Немцима не би требало да трошимо речи, озбиљна су репрезентација, имају најјачу лигу на свету и могу да помрсе рачуне Шпанцима и Французима. Нашим момцима ће требати пуно знања и зноја. Ово је велики тест за Ђерону и за његов досадашњи рад у Србији. Лично сматрам да је урадио неколико важних ствари, увео је младе играче проширио конкуренцију. Као и у осталим спортовима склонимо смо да „полетимо„ и рачунамо освојене бодове и пре победе. Не смемо да потценимо никога, пошто више нисмо оно што смо били, већ смо солидна екипа са пуно талента и високим амбицијама – закључио је легендарни Веселин.

Вук Гвозденовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести