Више од 450 малишана такмичило се и дружило на међународном турниру Растимо – Трофеј града Новог Сада

На задовољство дечака и девојчица рођених 2004. године и млађи, у Новом Саду одржан је 9. међународни турнир Растимо - Трофеј града Новог Сада у рукомету и мини рукомету.
rastimo2
Фото: Dnevnik.rs

Домаћин и организатор је био Рукометни клуб Растимо, а овај дечји турнир има статус манифестације од посебног значаја за Град. Ове године имао је посебну тежину пошто је Нови Сад Омладинска престонице Европе. Током два дана надметало се више од 450 малишана из 25 клубова из Србије, Републике Српске, Дистрихта Брчко, Црне Горе и Египта, а одиграно је 59 утакмица. Такмичење и д ружење протекли су у прелепој атмосфери, на терену је било изузетно борбено и пожртвовано, уз изражени фер-плеј. Мушки турнир је протекао у знаку београдског Вождовца, а женски су обележиле рукометашице Берана.

Фото: Dnevnik.rs

„Турнир се одржавао у две сале, у СЦ у Петроварадину и ОШ “Јожеф Атила”. Што се мини-рукомета тиче, малишани су одиграли врло квалитетне утакмице, наиграли су се  рукомета, пошто се први пут играли пуну сатницу од два пута по 10 минута, а одушевљењу није било краја када су на крају турнира сви добили златне медаље. У такмичењу у рукомету дечака и девојчица до 15 година приказан је врло квалитетан рукомет. Утакмице су биле борбене и неизвесне, посебно оне које су одлучивале о медаљама, а победник у мушкој конкуренцији је добијен тек после извођења седмераца“, рекао је директор турнира Ђорђе Јакшић и додао да су се, поред игре, деца дружила и забављала, а гостујуће екипе су слободно време искористиле да обиђу Петроварадинску тврђаву и културно-историјске знаменитости, што у принципу није карактеристично за оваква такмичења.  

Фото: Dnevnik.rs

За разлику од претходних година, ове је турнир био у смањеном капацитету.

„Генерални секретар и директор Лиге млађих категорија Рукометног савеза Војводине већ другу годину заредом опструишу турнир из личног анимозитета. Уочи почетка турнира, иако то календаром такмичења за 2019. годину није било предвиђено, заказали су окупљање свих селекција млађих категорија и такмичење једне генерације чиме су директно онемогућили већим делом војвођанским клубовима да учествују на манифестацији. Имали смо и велики проблем у обезбеђењу судија. Судијске организације Новог Сада и РСВ нису делегирале судије за турнир, па смо морали да се сналазимо и да их доводимо чак из Лесковца, да би такмичење могло да протекне у складу са пропозицијама. Иначе, турнир смо РСВ пријавили још у јануару, а и неколико пута смо поновили обавештење. Питамо се да ли РСВ ради у интересу рукомета и деце“, није крио разочарење Јакшић.

Ђорђе Јакшић се захвалио на сарадњи и помоћи у организацији Градском  спортском савезу, Градској управи за спорт и омладину, Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта, Спортском савезу Војводине, Градском рукометном савезу, као и рукометашима из Кампа Растимо, који су били изузетно добри домаћини.

Текст и фото: Ј. Галић

Дечаци

1. Вождовац (Београд)

Фото: Dnevnik.rs

2. Метеор (Лесковац)

3. Јединство (Брчко)

Девојчице

1. Беране

Фото: Dnevnik.rs

2. Војводина (Нови Сад)

3. Раднички (Свилајнац)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести