14. Светосавски турнир: Илија Јовановић фишеровски

Гимназија „20. октобар“, у сарадњи са Шаховским клубом „Гимназијалац“, организовала је у 28. јануара ове године традиционални 14. Светосавски турнир за ученике основних и средњих школа.
Учесници турнира у Бачкој Паланци
Фото: Учесници турнира у Бачкој Паланци

Учествовало је 27 ученика у обе категорије. Одиграно је седам кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је био 10 минута по играчу за целу партију.

У категорији средњошколаца надметало се 13 такмичара из различитих школа: Гимназија „20 октобар“, Средња стручна школа „Др Радивој Увалић“ и Техничка школа „9. мај“ из Бачке Паланке, као и Медицинска школа „7. април“ из Новог Сада. Прво место припало је Илији Јовановићу са фишеровских седам из седам, други је био Урош Савић са шест поена, док је треће место освојио Радош Радош са пет поена.

У групи основаца учествовало је 14 ученика из: ОШ „Свети Сава“, ОШ „Вук Караџић“ из Бачке Паланке, ОШ „Браћа Новаков“ из Силбаша и ОШ „Јован Јовановић Змај“ при истоименој гимназији из Новог Сада.

После занимљивих борби победник је постао Стефан Пејак са 6,5 поена, друго место је освојио Борис Брајић са пола поена мање, а треће његов рођени брат Андреј Брајић са 4,5 поена. Судије турнира, гимназијски професор Ненад Јатић, председник ШК „Гимназијалац“ Иван Тот и клупски првотимац Мартин Хложан, нису имали тежак задатак, будући да су се сви учесници фер и коректно понашали. Тројици најуспешнијих такмичара у обе категорије медаље је уручио професор Јатић, иначе идејни творац Светосавског турнира, са традицијом од ево већ пуних 14 година.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести