17. Меморијал Јована Узелца: Победник Душко Јовановић

У малом, али култном шаховском месту крај Вршца, Ритишеву, одигран је 17. Меморијал мр Јована Узелца, брзопотезни турнир којим шахисти клубова Униреа из Ритишева и „Бора Костић“ из Вршца обележавају сећање на свог дугогодишњег члана, пријатеља и саиграча, магистра археологије Јована Узелца.
Учесници овогодишњег 17. Меморијала мр Јована Узелца у Ритишеву
Фото: Учесници овогодишњег 17. Меморијала мр Јована Узелца у Ритишеву

Поред бројних лепих и занимљивих успомена на шаховска дружења, овим клубовима и шахистима у окружењу мр Јован Узелац оставио је и својих троје деце – ћерке Ивану и Иву и сина Чедомира, који је данас првотимац и председник ШК „Бора Костић“.

Турнир је одигран у Ритишеву, а иначе је договор ова два клуба да се традиционално одржава једне године у просторијама Унирее, а наредне у просторијама ШК „Бора Костић“. На турниру су се, поред бројних поштовалаца и савременика мр Јована Узелца, окупили и шахисти који га нису познавали, али их је привукао турнир који је сваке године врло јак и занимљив. До сада је била пракса да се Меморијал игра као двокружни Бергер турнир, међутим, због великог броја учесника ове године је по први пут турнир одигран у 13 кола по Швајцарском систему. Темпо игре је био пет минута по играчу за целу партију, а да све протекне у беспрекорном реду побринули су се национални судија Стефан Костић и Славко Јовановић. Наградни фонд је износио 7.300 динара, при чему је део прикупљен од уписнина, а део је донирао клуб домаћин, као и породица мр Јована Узелца.

Фото: Слављеник: Јован Кожа

Учествовало је 26 шахиста из Вршца, Влајковца, Банатског Карловца, Пландишта и Ритишева, међу којима и двојица ФИДЕ мајстора, две жене и два омладинца. Већ половином турнира на врху се издвојио мајсторски кандидат Душко Јовановић са седам поена из осам партија, поен испред најближих пратилаца, и ту предност до краја није испуштао. Два кола пре краја турнира већ је било извесно да титула иде Јовановићу, док су се за друго и треће место водиле велике борбе. На крају је друго место са 10 поена (поен мање од победника) припало мајсторском кандидату Срђану Димитријевићу, док је треће место освојио ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин са 9,5 поена. Четврто место припало је ФИДЕ мајстору Милораду Капелану са 8,5 поена, пети је био мајсторски кандидат Душан К. Петровић са пола поена мање, док су шесто место са по 7,5 поена поделили мајсторски кандидати Милета Цицовић и Владимир Нешић. Поред поменутих играча, међу награђене је ушао још и мајсторски кандидат Пау Војна, иначе председник клуба домаћина, који је имао најбоље додатне критеријуме у групи од седам играча са по седам поена.

На крају  Меморијала уприличен је још један леп догађај – шахисти Унирее су и тортом обележили 70. рођендан свог дугогодишњег саиграча, наставника физике у пензији и мајсторског кандидата Јована Коже, уз жељу да у здрављу и радости још дуго заједно наступају на турнирима.

Б. Ђонин

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести