Александар Кутањац и Вера Вујовић победници Кадетске лиге Србије у решавању шаховских проблема

Кадетска лига Србије у решавању шаховских проблема почела је 29. јануара прошле године и наша земља је била једна од 27 из целог света када су у званичној конкуренцији до 13 година старости, истовремено решавани шаховски проблеми.
sah
Фото: Г. Петровић

На такмичењу у Београду и Новом Саду тада се у конкуренцији окупило седам учесника. За почетак, резултати су били одлични, а најви-ше је изненадио седмогодишњи Леонид Ивановић, који се, нажалост, више није појављивао.

У току године одржано је још седам кола, придруживали су се и други такмичари (укупно њих 49 је учествовало бар једном), тако да је временом било око 15 до 20 учесника по колу. Од новембра су се захваљујући раду и ентузијазму Горана Петровића, националног судије и дечјег тренера, такмичења одржавала и на трећој локацији, у Арадцу, и деца су показала изванредне резултате.

Осим већ афирмисаних близанаца, осмогодишњих Михајла и Јована Билића, треба похвалити и 10-годишњег Николу Радуловића, али и искусног четрнаестогодишњака Михајла Рајчевића.

У Новом Саду су захваљујући ФИДЕ мајстору, националном судији и тренеру, Жељку Медару,  углавном учествовали његови ученици. Треба похвалити 11-годишњег Константина Мандраша и две године старијег Уроша Зарића. Њихова трка је до послед-њег, осмог кола била неизвесна.

Само због мање непажње, Константин је препустио прво место у Војводини Урошу. За кон-стантно напредовање похвале заслужује и Лука Гилица. А за успехе са само два учешћа треба истаћи деветогодишњег Николу Адамовића, победника до 10 година на Републичком такмичењу у Новом Саду и нешто старијег Огњена Радића. Од девојчица у Новом Саду најбоља је била искусна Теодора Јауковић, али треба истаћи и талентовану осмогодишњу Оксану Рибинцеву.

Због обавеза деце у школским и ваншколским активностима, као и у активном шаху и неравномерног учешћа, за пласман су се рачунала три најбоља резултата. На основу тога укупни победник Кадетске лиге Србије у 2023. години је Александар Кутањац из Београда, победник прошлогодишњег школског Републичког кадетског првенства до 14 година, док су га у стопу пратили Бошко Стефановић и Никола Гвозден, такође из Београда.

Четврта је 12-годишња Вера Вујовић, из само три покушаја, иначе би била и успешнија. Вера је прошле године постала наш најмлађи ФИДЕ мајстор у женској конкуренцији. Следе: 5. Алекса Авра-мовић, 6. Урош Зарић, 7. Константин Мандраш, 8. Марија Јевтић, 9. Лука Гилица, 10. Јустина Милошевић...

Осим већ поменутих националних судија Жељка Медара и Горана Петровића, успешности такмичења је допринео и судија у Београду Миломир Бабић, мајстор проблемског шаха. А душу свему и тон такмичењу давао је искусни интермајстор за шаховску композицију и међународни решавачки судија Борислав Гађански из Зрењанина са избором проблема, а и као главни судија Лиге.

Захваљујући ентузијазму главних актера такмичење за децу било  је бесплатно, без уписнина и тако ће бити и у овој години!


Ускоро нова сезона

Прво коло Кадетске лиге Србије за 2024. почиње са 20. Међународним ИСЦ првенством 21. јануара, када ће у званичној кон-куренцији моћи да учествују деца рођена 2011. и млађа. Решаваће се четири двопотеза, тропотез и студија. Позивају се заинтересована деца да погледају проблеме на сајту „Вечити шах“,  реше неки и прикључе се такмичењима како би Србија имала више успешних представника.


С. Бојковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести