Аматерски Опен у Новом Саду: Победник Андреј Љепић

У Новосадском шаховском клубу је од 19. до 23. јануара одржан међународни турнир Аматерски опен Нови Сад, на којем је учествовало 17 такмичара.
ПА/Михаил Гусев и Андреј Љепић
Фото: ПА/Михаил Гусев и Андреј Љепић

Ово је био други турнир овакве врсте у низу који је организовао Шаховски савез Новог Сада, после Новогодишњег опена са чак 55 учесника.

Као што се и очекивало, после квалитетног претходног турнира, одзив на овом је био знатно слабији, као и квалитет, што се уклапа и у назив такмичења. Међутим, било је ту неколико квалитетних играча и за прво место се до последњег кола водила неизвесна борба, а турнир је, поред борбености, обележила и велика изједначеност међу учесницима.

После осам одиграних кола највише поена, по шест, освојили су ФИДЕ мајстор Андреј Љепић и мајсторски кандидат Михаил Гусев. Двојица вршњака (обојица су рођена 2009. године) приказала су најбољу игру, а по додатним критеријумима прво место је освојио Љепић. Треће место је припало искусном ФИДЕ мајстору Душану Ђорићу, који је према рејтингу био први фаворит на турниру. На деоби трећег места било је још четири такмичара, међу којима и Јован Јовичић из Футога, играч без рејтинга, коме ће овај други успешан турнир донети и прво појављивање на ФИДЕ рејтинг листи и то са преко 1800 поена!

Једина учесница је била 12-годишња Дарја Тимофејева, која је играла добро и борбено током целог турнира и која, с обзиром на приступ игри, представља нову наду новосадског женског шаха, а пласирала се на девето место са 4,5 поена.

Коначан пласман: 1–2. Љепић и Гусев по 6, 3–7. Ђорић, Радченко, Лабус, Митић и Јовичић по 5, 8–9. Микалачки и Тимофејева по 4,5 поена итд.

Ж. Медар

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести