Чабаркапа и Стојадинова најбољи на међународном првенству Војводине

Завршено је девето међународно првенство Војводине, које се одиграло у ресторану Рибарац Новом Саду.
Medjunarodno prvenstvo Vojvodine
Фото: Победник Суат Аталик са судијама и организаторима, фото: Приватна архива

Стуктура целог фестивала, где је главни програм покривао А, Б и Ц турнир по класичном темпу игре, заједно са још три брзопотезна турнира, укупно је обухватила око 335 учесника.

На три класична турнира учествовало је укупно 190 играча, од чега су 89 били странци, пре свега из НДР Кине, Монголије и Македоније, а приметно је и свеукупно подмлађивање учесника. Најстарији такмичар, познати новосадски ФИДЕ мајстор Милан Илијћ није се обрукао и иако има 82 године храбро се супротставио најјачим играчима у главној А-групи. Интересантно је напоменути да је Илијћ већ годинама најстарији играч на овом турниру и да сада већ има титулу почасног учесника који доживотно не плаћа уписнину. Укупан проценат учесника из иностранства је око 43%, што повећава шансе нашим играчима да се истовремено, осим пласмана и рејтинг поена, боре и за међународне норме, а такође стичу и драгоцено искуство на међународној сцени.

Свеукупни победник турнира је велемајстор из Турске, Суат Аталик, који је редован гост у Новом Саду и увек је био у врху на овом турниру, али га никада није освојио. Сада је одиграо беспрекорно и са седам поена из девет партија, без иједног пораза, освојио шампионску титулу. Занимљиво је да је чак осам играча поделило друго место са 6,5 поена, а најбољи међу њима по додатним критеријумима био је млади суботички интермајстор Новак Чабаркапа који је уједно постао и сениорски првак Војводине. Треба истаћи да је на овом турниру Чабаркапа премашио и магичну границу од 2450 рејтинг поена, чиме је скренуо пажњу јавности на свој изразити успон у последњих годину дана. После сребрне медаље на такође веома јаком опен турниру Сенћанска битка, успео је и у Новом Саду да понови исти успех, што је заиста резултат вредан хвале, будући да Новак има само 22 године и да је будућност тек пред њим.

Треба похвалити и две даме које су се нашле у самом врху табеле међу осморицом величанствених, а то су монголски интермајстор Давадемберел Номин-Ердене, која је освојила бронзану медаљу и индијски женски интермајстор Бода Праћуша, којој је припало четврто место. Исти број поена, али нешто слабије додатне критеријуме, имали су и интермајстор из Монголије Дамбатар Бацурен, затим новосадски велемајстор Синиша Дражић, нови ФИДЕ мајстор из БиХ Славен Паштар, руски интермајстор Станислав Михејев и, од скоро такође у вртоглавом успону, омладински првак Србије, ФИДЕ мајстор Милош Милошевић.

Наслов сениорске првакиње Војводине освојила је Светлана Стојадинов, сребро је припало женском ФИДЕ мајстору Данијели Грујић, док је бронза отишла у руке Симане Матковић. Посебно треба истаћи младост нашег шаха, најбоље омладинце и омладинке, а то су: ФИДЕ мајстор Вук Жегарац, победник Омладинског првенства Војводине за 2018. годину, затим вицешампион Дејан Оморјан, ФИДЕ мајстор Лука Будисављевић, коме је припало треће место, и Вук Рутешић који је био четврти. Међу омладинкама, шампионка Војводине за 2018. годину је Невена Радулов, док је вицешампионка Марија Станковић. Двојица најбољих омладинаца и две најбоље омладинке су се пласирале на Омладинско првенство Србије 2019. године.

На Б-турниру најпријатније изненађење је Роберт Травица који је, иако тек 16. фаворит по рејтингу, без изгубљеног меча успео да се пробије на победничко постоље са одличних седам поена из осам партија. Пола поена мање имао је Стефан Стоиљковић, коме је припало сребро, док су треће место са шест поена поделили Драган Козомора и Марко Костић, али је, због бољих додатних критеријума, бронза ипак припала Козомори. Најбоља жена на овом турниру је била Бугарка Доника Шивачева, наша Данка Лалић је освојила друго место, треће је припало Иријети Велиовој, док је четврта била Мила Шокловачки. Занимљиво је да су све четири даме имале по 4,5 поена, тако да су о пласману одлучивали додатни критеријуми.

Ц-турнир протекао је у знаку Монголца Бајанмунка Тугсбајасгалана, који је подигао победнички пехар са 7 поена из 8 партија, док је први фаворит, наш Душан Шијачић, морао да се задовољи другим местом са 6,5 поена. Трећи је био Ђорђе Трајковић који је освојио шест поена.

На три главна турнира и још три брзопотезна подељено је преко 140 награда, па је и по томе овај турнир јединствен, као и по прелепој сали хотела Рибарско острво, са високе 4 звездице непосредно поред Дунава. Организатори за следећу годину најављују нова побољшања и нове манифестације, јер нас очекује јубиларно 10. Међународно првенство Војводине.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести