Циклус велемајсторских турнира у Новом Саду: Љепић одлично почео

У Новом Саду тренутно је у току други од укупно четири циклуса велемајсторских турнира у хотелу “Путник”.
1

Победник првог у низу ових турнира, одржаног од 31. јануара до 6. фебруара, је такмичар из Русије, интермајстор Арсен Кукмазов, са одличних 7,5 поена из 10 партија, који је истовремено освојио и другу велемајсторку норму. Друго место припало је велемајстору из Украјине Александру Ковчану са седам поена, док је треће место заузео руски интермајстор Михаил Бријакин са шест поена. Треба истаћи и да је на овом турниру женски ФИДЕ мајстор из Индије Варшини Сахити, иначе четврта јуниорка света до 14 година, освојила своју прву женску интермајсторску норму.

У другом циклусу, који је почео 8. и траје до 13. фебруара, у последњи моменат шансу је добио и 12-огодишњи Андреј Љепић, наш најбољи јуниор у том узрасту и актуелни првак Европе у убрзаном шаху. Љепић за сада у потпуности користи пружену прилику, будући да је у првих шест кола освојио 3,5 поена и то играјући са знатно боље рејтингованим шахистима, чиме је већ у потпуности оправдао специјалну позивницу. Посебно треба истаћи лепу Андрејеву победу у трећем колу против руског велемајстора Игора Наумкина, која га је лансирала на деобу четвртог места.

Од наших учесника Србију још представљају велемајстори Мирослав Марковић и Синиша Дражић, уз елитног интермајстора Максимовића из Ниша, као и новосадске узданице ФИДЕ мајстора Дејана Оморјана. Главни фаворит, велемајстор Александар Ковчан из Украјине, у трећем колу ремизирао је у дербију против колеге по титули Киванца Хазнедароглуа из Турске. До краја турнира остала су још три кола, а у седмом колу састају се: Александар Ковчан – Арсен Кукмазов, Михаил Бријакин – Кунду Субхајан, Андреј Љепић – Абдула Гадимбајли, Киванц Хазнедароглу – Синиша Дражић, Мирослав Марковић – Игор Наумкин итд.

Организатор је предвидео и Отворени међународни рапид турнир, од 14. до 16. фебруара, са темпом игре од 15 минута по играчу за целу партију, а затим и два Опен турнира са по шест кола у терминима од 17. до 20. и од 22. до 26. фебруара. Све додатне информације око учешћа могу се добити на телефон 062/804-7002 (Синиша Дражић), јер се пријаве на дан такмичења неће узимати у обзир без претходне најаве.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести