Дане Баста: Имамо капацитете за велика дела

У Новом Саду је у току један од најзначајнијих шаховских турнира ове године на државном нивоу – 12. Појединачно првенство Србије за мушкарце.
Dane Basta/Pokrajisnka vlada
Фото: Покрајинска влада/Дане Баста

Ово је изузетно велики догађај за овдашњу публику и бројне шаховске љубитеље, будући да се последњи пут првенство државе играло у војвођанској престоници далеке 1995. године. Заслуге за добијање организације овако великог такмичења иду ШС Војводине и ШС Новог Сада, који су заједнички поднели кандидатуру и понудили најбоље услове за играче. Град Нови Сад је такође препознао важност овог догађаја и финансијски подржао његову организацију. Замолили смо директора турнира и уједно председника ШС Новог Сада Данета Басту (35) да пренесе прве утиске, као и да представи досадашњи рад и планове Савеза у наредном периоду.

Можете ли нам рећи како протиче такмичење и да ли сте задовољни организацијом?

– Успешно је стартовало прво коло, које је показало да ће турнир бити веома борбен. Услови у сали за игру су максимално прилагођени играчима и за сада нема притужби. Пренос партија уживо функционише без проблема, а турнир је медијски изузетно добро пропраћен. То и не чуди, с обзиром на његов значај и на квалитет учесника. Осим велемајстора Иванишевића, наступа комплетна репрезентација Србије, као и неколико најталентованијих младих нада српског шаха – задовољан је Баста.

Непуна два месеца сте на функцији председника ШС Новог Сада, а већ сте успели да добијете организацију најјачег појединачног турнира у држави. 

– Игром случаја шах у Новом Саду је захтевао ангажовање неких нових, млађих људи и предлогом 17 новосадских клубова мени је указана та част и поверење да у наредне четири године водим Савез Новог Сада. По ступању на дужност остварио сам комуникацију са водећим структурама у новосадском и војвођанском шаху и то се поклопило са отварањем јавног позива за организацију Појединачног првенства Србије за мушкарце. Ангажовао сам се да обезбедим финансијску подршку Града за овакав догађај и на моју велику радост, ови напори су уродили плодом. Захваљујем се члану Градског већа за спорт и омладину Огњену Цвјетићанину што је препознао важност наше идеје и подржао је.

Како се родила идеја за организацијом овако важног такмичења и какву улогу је у томе одиграло поновно успостављање блиске сарадње са ШС Војводине?

– Године које су за нама дефинитивно нису биле онакве какве шах у Војводини и Новом Саду заслужује и дефинитивно смо морали да променимо неке ствари. Како у ШС Новог Сада, тако су се и у ШС Војводине (ШСВ) десиле промене на боље и самим тим изродиле нову шансу за сарадњу и добре односе. А када се људи са искуством и ентузијазмом удруже у једном оваквом пројекту и када обе стране дају свој максимум, добар резултат не може да изостане. Свакако да Градски шаховски савез не би могао сам да изнесе организацију овако великог такмичења, али са друге стране ми у својим редовима имамо много појединаца који су вољни да се ангажују и својим знањем и трудом допринесу да ово такмичење буде одржано на високом нивоу.

Турнир је високе 11. категорије према класификацији ФИДЕ, са просечним рејтингом учесника од 2511 поена. На које све начине заинтересовани шахисти и шаховски љубитељи могу да прате надметања?

– Сви заинтересовани могу да дођу и уживо прате партије у хотелу Нови Сад, а они који немају могућност да присуствују турниру партије са анализама велемајстора Александра Ковачевића могу да прате уживо на сајтовима шаховских савеза савеза Србије, Војводине и Новог Сада. Такође, на сајту ШСС ће бити објављени интервјуи са свим учесницима Шампионата.

Нови Сад ће бити домаћин још једног великог турнира током Ускршњих празника. Да ли то значи да Нови Сад поново добија важно место на шаховској мапи Србије?

– Управо тако. У Новом Саду ће се од 30. марта до 8. априла одржати и 12. Кадетски фестивал ШШ. Деценијама уназад се овај турнир по правилу одржавао у некој од бања централне Србије, а од војвођанских градова само су Суботица и Врбас имали прилику да по једном буду домаћини. Сада и Нови Сад има част да угости најбоље српске кадете и даћемо све од себе да оправдамо очекивања како такмичара, тако и њихових пратиоца. Наглашавам да је то још једна од манифестација коју радимо у сарадњи са ШС Војводине и могу вам рећи да не планирамо да се ту зауставимо. Време ће показати да ли имамо капацитете за велика дела, али сам сигуран да нам воље и енергије неће недостајати.

Ове године најстарији шаховски клуб у Србији, Новосадски ШК, прославља 96. рођендан. Да ли је у плану ШС Новог Сада обележавање ове лепе годишњице?

– Као број, 96 и није неки јубилеј, али ћемо сигурно обележити рођендан најстаријег шаховског клуба на Балкану, са којим имамо тесну сарадњу. Једноставно, једни без других не постојимо. Заједничким снагама организујемо све турнире у граду и околини, од категорних дечијих, преко школских и општинских такмичења за основце, до првенства града у редовном и брзопотезном шаху. Такође, поносни смо на сва достигнућа Новосадског ШК који већ деценијама на најбољи начин представља наш град на домаћој и међународној сцени и за који су наступали многи бивши и садашњи репрезентативци Србије. 

Какви су даљи планови ШС Новог Сада и вас као његовог председника?

– Прво да станемо на ноге и уведемо ред у градске шаховске клубове. Једно време ШС Новог Сада није функционисао онако како треба и то ћемо пременити у предстојећем периоду. Такође, потрудићемо се да свако такмичење које нам буде поверено организујемо на највишем нивоу и у сарадњи са кровним шаховским савезима. Надамо се да ћемо на овај начин, преданим и квалитетним радом, оправдати поверење које нам је указано и успети да вратимо Новом Саду онакав шах какав дефинитивно заслужује, јер су шахисти поред интелектуалних особина авангарда нашег града - истакао је Дане Баста.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести