Дечји Куп Униреа 2023. одржан у Ритишеву: Вук и Ања најбољи

Дечји рапид турнир Куп „Униреа 2023” одржан је у Ритишеву 22. јануара у организацији ШК „Униреа” из тог места и Окружног шаховског савеза Караш-Северин.
С. Котрла/Учесници и организатори турнира
Фото: С. Котрла/Учесници и организатори турнира

Догађај је био подржан од стране Аурела Вадуве из Решице, који је био главни покровитељ. Идеја о сарадњи се јавила када је Вадува понео са собом дивне успомене са „Уљма опена“, који се одиграо крајем претходне године.

Играло се седам кола по швајцарском систему паровања и са темпом од 10 минута по играчу до краја партије. За таблом се нашло 43 учесника и поред домаћих такмичара било је и 13 гостију из Румуније. Девојчице, њих 11, играле су посебан турнир, док су дечаци били подељени у три старосне групе: млађа (забавиште, први и други разред), средња (трећи, четврти и пети разред) и старија група (шести, седми и осми разред).

Укупни победник турнира је постао Вук Каначки, са освојених 6,5 поена из седам кола. Код девојчица најуспешнија је била Ања Радмановић, која је сакупила седам поена из седам кола.

Учествовала су деца из шаховских школа Милорада Капелана, Себастиана Котрле, Стефана Котрле, Чедомира Узелца, панчевачког „Аљехина“ и из Румуније.  О сјајној организацији сведочила је чињеница да је сваки учесник био награђен. Сви (сем дечака који су освојили прва места у све три категорије) су добили шаховску таблу и фигуре (укупно је подељено 40 гарнитура). Првопласираним дечацима у све три старосне категорије припала је шаховска литература. Поред тога, освајачи прва три места у свим узрастима су награђени пехарима. Керамички пехар је отишао председнику Окружног шаховског савеза Караш-Северин.

На отварању се присутнима обратио генерални конзул Републике Румуније у Вршцу Георге Дину. Награде су делили председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић и председник Окружног шаховског савеза Караш-Северин Михај Болинтиш.Поред главног спонзора, турниру је значајно допринео и интермајстор Душан Секулић са својом фирмом „Каиса Комерц“ из Београда, који је донирао много лепих поклона. Такође, један од спонзора био је и господин Пау Микша и његова фирма „Џошуа принт“ из Вршца, који је донирао календаре са природним лепотама Србије. Велике заслуге имају и скоро сви чланови ШК „Униреа“ из Ритишева.

Котизација се није наплаћивала, а храна и освежење су били доступни током целог турнира. Судије на турниру нису имале тежак задатак, јер су се сви учесници коректно и спортски понашали. Ипак, и њима треба одати признање због успешности овако лепог догађаја. Главни судија је био национални арбитар Стефан Котрла из Влајковца, а помагала су му тројица националних судија, Стефан Костић и Чедомир Узелац из Вршца и Владимир Каначки из Панчева.

С. Котрла

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести