Добривој Поповић победник Отвореног првенства Бачке Паланке

БАЧКА ПАЛАНКА: Отворено Првенство Бачке Паланке за 2023. годину одржано је у просторијама и организацији ШК Бачка Паланка.
b
Фото: Pobednik turnira Dobrivoj Čupa Popović (desno)

У конкуренцији се нашло 24 шахиста из Новог Сада, Војводе Степе, Сота и Бачке Паланке. Међу учесницима су били двојица ФИДЕ мајстора, седморица мајсторских кандидата, четворица омладинаца и једанаесторица носилаца преосталих нижих категорија. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре био је 90 минута по играчу плус 30 секунди бонификације за сваки одиграни потез, до завршетка сваке партије.

Прво место и главну награду од десет хиљада динара освојио је бачкопаланачки мајсторски кандидат Добривој Чупа Поповић, док је другу позицију заузео ФИДЕ мајстор Милоје Брајић из Војводе Степе. Њих двојица су у свој тефтер уписали по 7,5 поена и једини такмичења окончали без иједног пораза, остваривши импозантан биланс од по шест победа и три ремија. Дакле, о новом шампиону одлучио је Бухолц-коефицијент, а минимална предност према овом критеријуму устоличила је Поповића.

По шест поена у свој нотес убележили су двојица Бачкопаланчана и то – трећепласирани мајсторски кандидат Петар Пеђа Јовановић, иначе први фаворит на турниру, и ФИДЕ мајстор Лука Рајак, који се позиционирао на четврти степеник. А шесторицу мускетара са по пет укњижених поена предводи петопласирани мајсторски кандидат Стипа Дермишек из Сота. У том друштву обрео се и најбоље пласирани омладинац, мајсторски кандидат Лазар Давидов из Новог Сада, који је у генералном поретку запосео осмо место.

Шестопласирани је млади бачкопаланачки другокатегорник Никола Лалић, седма позиција припала је мајсторском кандидату Давиду Менчику из Бачке Паланке, деветопласирани је млађани бачкопаланачки другокатегорник Илија Јовановић, док се на десету позицију усидрио мајсторски кандидат Драган Игњатовић из Бачке Паланке. Директор турнира био је Небојша Краљ, који обавља и функцију председника ШК Бачка Паланка, а да све протекне у најбољем могућем реду побринуо се национални судија Миланко Ћировић из Бачке Паланке.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести