Ђу Венђун одбранила титулу

Кинеска шахисткиња Ђу Венђун (29) успела је да одбрани титулу шампионке света у шаху, савладавши у рапид продужецима изазивачицу, Рускињу Александру Горјачкину (21).
dju vendjun
Фото: Youtube Printscreen

Иако је практично имала титулу у yепу још током партија по класичном темпу, Венђун је ипак попустила под налетом Горјачкине у одлучујућој 12. партији и потом морала своју снагу да докаже у четири партије по убрзаном темпу игре.

Према мишљењу коментатора, последња 12. партија меча свих 60 потеза била је „игра на један гол“. Горјачкина је као бела по први пут у мечу изабрала Лондонски систем. Дуго се водила маневарска битка са мало промењених фигура, да би у 35. потезу почео напад на црног краља, где је важну улогу одиграо сјајно позициониран бели црнопољац на пољу е5. Завршни удар у овој партији су обавиле тешке фигуре беле, освајањем црне даме.

Овом сјајном победом Горјачкина је изједначила резултат на 6:6 и превела меч у догравање по убрзаном темпу. Према сопственим речима, Венђун није због тога била превише забринута: „Била сам сигурна и самоуверена када је у питању мој рапид, поготово што против Горјачкине имам позитиван скор у досадашњим рапид партијама“ – истакла је Венђун. Међутим, већ у првој од четири партије по темпу од 25 минута по играчу са додатком од 10 секунди за сваки одиграни потез, Венђун је била на рубу пораза. Иако је имала црне фигуре, Горјачкина је играла предузимљивије, док је Венђун све више затварала позицију и прелазила у дефанзиву. У обостраном цајтноту Горјачкина није проналазила најјаче потезе и дозволила је противници игру на једину контрашансу – напредовање д-пешака. На крају је ипак склопљен реми понављањем потеза, у тренутку када је Венђун имала топа и скакача, а Горјачкина топа и три везана пешака.

После ове буре на самом старту доигравања, друга партија протекла је прилично мирно, у Гринфелдовој индијској одбрани, а реми је склопљен у 71. потезу, у тренутку када су на табли остали само краљеви. Трећа партија рапид продужетака донела је поново краљев фијанкето, али је у њој виђена много агресивнија игра и победа Ђу Венђун у 45. потезу, након што је искористила везивање даме по е-линији и створила моћан пар е- и ф-пешака. Тада се за Горјачкину поновила ситуација из дела меча по класичном темпу – бити или не бити у последњој партији. И – није била. У последњој четвртој партији доигравања Горјачкина није могла да постигне више од ремија, те су продужеци окончани резултатом 2,5:1,5 за Ђу Венђун.

Коначан утисак је да Александра Горјачкина ипак није успела да надокнади све пропусте током меча. Више пута је била у добијеној позицији, коју није успела да реализује, док је њена противница искористила све пружене шансе. Са рационалнијом игром, скоро без грешке, Ђу Венђун је одбранила титулу најбоље шахисткиње на свету. Пре почетка меча обе учеснице су добиле аконтацију у износу од по 50.000 евра. Расподела наградног фонда од 500.000 евра биће 55:45 у корист Ђу Венђун.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести