Дупла круна за ПМФ

Протеклог викенда, од 27. до 29. маја варошица Крупањ била је поприште борби на 4. Спортским сусретима Синдиката запослених у образовању, науци и култури Војводине.
Златни шахисти и шахисткиње Природно-математичког факултета
Фото: Златни шахисти и шахисткиње Природно-математичког факултета

Учествовало је 287 такмичара из 18 различитих синдикалних организација – вртића, основних и средњих школа, факултета, студентских центара, библиотека и других. Синдикалци су се такмичили у 11 спортских дисциплина: баскет, тенис, стони тенис, мали фудбал, одбојка, пикадо, боћање, закуцавање ексера, пливање, надвлачење конопца и шах, за сваки спорт одвојено у мушкој и женској конкуренцији. Користећи добре временске прилике у петак 27. маја су одржани сви спортови на отвореном на сјајним теренима Спортског центра Крупањ, док су се остали спортисти такмичили у просторијама хотела Гранд и у спортској хали центра.

На турниру у шаху наступило је шест мушких и три женске екипе, које су одиграле два одвојена Бергер турнира, свако са сваким. У мушкој конкуренцији, према очекивањима, највећа борба водила се између шахиста Природно-математичког факултета (ПМФ) из Новог Сада и Општинског одбора образовања Стара Пазова. У напетом мечу на четири табле победу од 2,5:1,5 извојевао је ПМФ у саставу: интермајстор Срђан Рогач, ФИДЕ мајстор Милан С. Поповић, мајсторски кандидат ванр. проф. Петар Мали и ванр. проф. Александар Павловић. Ипак, треба нагласити да је у противничкој екипи недостајало двоје познатих шахиста Старе Пазове – мајсторски кандидати Милица Милаш и Миодраг Станковић. Након ове победе, шахистима ПМФ-а практично је био прокрчен пут до тријумфа, те су и преостала четири меча решили у своју корист и прилично убедљиво, са максималних 10 меч бодова, подигли победнички пехар. Сребрно одличје освојили су шахисти Старе Пазове, док је бронза ове године припала такмичарима из Студентског центра Нови Сад.

А да ту успесима Новосађана не буде крај, побринуле су се и даме са ПМФ-а, које су се такмичиле на женском шаховском турниру, поред стандардно добрих шахисткиња са новосадског Технолошког факултета и дебитанткиња са Факултета спорта и физичког васпитања из Новог Сада. Ове три новосадске екипе су одмериле снаге у три кола, а као најуспешније из ових дуела изашле су шахисткиње Природно-математичког факултета у саставу: Оља Кукић и мајсторски кандидати Ивана Литричин, Звездана Станковић и Ива Узелац. Златним дамама са ПМФ-а припао је победнички пехар, сребро су освојиле шахисткиње са Технолошког факултета, док је бронза отишла у руке такмичарки са Факултета спорта и физичког васпитања.

У укупном пласману, након надметања у свим спортским дисциплинама, убедљиву победу однео је Природно-математички факултет са 173 поена, испред Општинског одбора образовања Стара Пазова, који је сакупио 143 поена, и Факултета спорта и физичког васпитања са 130 поена.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести