ЕКИПНО ЈУНИОРСКО ПРВЕНСТВО Србија пета у Европи

Србија је заузела пето место на недавно завршеном Екипном јуниорском првенству Европе, одржаном у Пардубицама у Чешкој.
Ekipno juniorsko prvenstvo Evrope Foto: Privatna arhiva
Фото: Екипно јуниорско првенство Европе Фото: Приватна архива

Овај велики успех за нашу земљу постигла је јуниорска репрезентација у саставу: интермајстори Велимир Ивић и Михајло Радовановић, и ФИДЕ мајстори Лука Будисављевић и Дејан Оморјан, предвођена селектором интермајстором Новаком Пезељом.

Ево како селектор описује последња два кола на турниру: – У претпоследњем шестом колу играли смо црним фигурама на првој табли против Израела. Ушли смо у меч након тешког пораза од Белорусије (3,5:0,5) и одиграли одлично. На првој табли Ивић је изједначио позицију и са мирољубивим Еренбергом склопио реми. Радовановић је белима из Краљеве индијске одбране прешао у позиције затворене Сицилијанке и одличним нападом размонтирао одбрану Бронштајна. Будисављевић је цедио завршницу црнима и са његовом победом екипа је стигла до два бода, а Оморјан је лепу позицију завршио ремијем.

Како даље истиче Пезељ: – Последње седмо коло играли смо против Немачке, водеће репрезентације на турниру и вишеструког победника овог такмичења у последње време. На првој и четвртој табли виђене су Сицилијанке, а на другој и трећој Краљева индијска одбрана. Ивић је први завршио партију и довео екипу у вођство. У варијанти измене, Будисављевић завршава у реми завршници. Радовановић и Оморјан су имали проблема након отварања и, на жалост, нису успели да одрже своје позиције. Тако је Немачка је на крају поново била прва, а нама је припало пето место – сумира селектор своје утиске о протеклом такмичењу.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести