Елита у Србији руши рекорд на 23. Европском шаховском првенству

ВРЊАЧКА БАЊА: Доказ да се “осмех вратио у град” како је певао Ђорђе Балашевић, само у овом случају најбољи шах у Србију, и то на велика врата је и част коју је нашој земљи указала Европска шаховска унија да организује један од најјачих и најважнијих турнира у години – Индивидуално европско првенство у отвореној категорији.
s
Фото: Članovi srpske selekcije nadmetaće se sa najboljima na Starom kontinentu/ŠSS

Оно ће одржати у хотелу “Цептер” у Врњачкој Бањи, од данас до 14. марта.

Овај шампионат остаће упамћен јер ће бити оборен рекорд по броју учесника. Тренутни држи Ријека (Хрватска) из 2010. године, када се за титулу шампиона Старог континента надметало 408 такмичара. За смотру у Србији на стартној листи пријављено је округло 500 шахиста и шахисткиња! Иако ће отказа сигурно бити, тешко је веровати да рекорд од пре 13 година неће пасти.

Најлепша страна овог такмичења је то што се на једном месту окупљају играчи из свих делова Европе, без обзира на шаховску снагу, пол, вероисповест или ма који други аспект. Нажалост, на шампионату неће учествовати ниједан шахиста са рејтингом преко 2700 поена, али водећем на стартној листи, јерменском велемајстору Габријелу Саргисјану фали само један бод до те цифре.

На листи се тренутно налази 49 шахиста са рејтингом од 2.600 и већим. Свако од њих ће покушати да се домогне трона на коме тренутно седи немачки велемајстор Матијас Блубаум. С обзиром на то да он не учествује на овом турниру, Европа ће добити новог владара на годину дана. Најбоље рејтингована дама биће руска велемајсторка Александра Горјачкина (2576). Занимљиво делује то што јој је прва следећа колегиница на листи 148 поена иза ње - интермајстор Ирина Булмага из Румуније (2428).

Најбоље рејтинговани шахисти који ће играти под заставом Србије су велемајстори Александар Инђић (2641) – 23. носилац на турниру, Велимир Ивић (2589) – актуелни првак државе, Александар Ковачевић (2495) и Никола Седлак (2461). Нажалост, у Врњачкој Бањи нећемо гледати неке од наших најбољих играча, што је свакако велика штета.

Ситуација код шахисткиња је потпуно другачија. Готово све наше најбоље играчице ће улепшати овај значајан догађај, те укрстити копља са најбољима у Европи. Предводиће их прва табла српског националног тима, женски велемајстор Теодора Ињац (2383). Уз њу, играће и све остале репрезентативке Србије: женски велемајстор Јована Ерић (2228) и женски интермајстори Адела Великић (2329), Тијана Благојевић (2238) и Марина Гајчин (2215). Поред њих, треба споменути и учешће женског велемајстора Анђелије Стојановић (2262).


Искусан тим на челу

Овакав турнир изискује велики организациони тим, који није лако припремити и финансирати, али је Србија већ много пута доказала да је кадра да то учини на највишем нивоу. За ово европско надметање је изабран искусан и квалитетан састав.

Директор турнира је Душан Радовановић, извршни секретар Саша Јевтић, који ће бити и заменик главном арбитру из Пољске Делеги Томашу (међународни судија). Партије на скоро сто првих столова биће преношене уживо.


Сви они се неће борити само за медаље и престиж, већ и за прва 23 места која воде на Светски куп. Ивић се већ тамо пласирао, па се надамо да ће макар још један играч са ових простора прославити српски шах на том значајном такмичењу.

Турнир ће се играти у једанаест кола, по Швајцарском систему паровања, и без слободног дана. Све партије ће почети од 15 часова, а играчи ће на располагању имати 90 минута да одиграју 40 потеза, након чега ће добити додатних пола сата за размишљање, уз бонификацију од 30 секунди почевши од првог потеза због обавезе играча да запишу комплетну партију.

Пре почетка шампионата у парку Врњачке Бање биће откривен и споменик шаху.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести