ФИДЕ додељује награду „Светозар Глигорић” за фер-плеј током 2020.

Савет ФИДЕ на последњем заседању усвојио је правила за доделу награде за фер-плеј за 2020. годину, названу по нашем легендарном велемајстору Светозару Глигорићу.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Одлуку да се установи ово признање донео је 83. Конгрес ФИДЕ у Истанбулу 2012. године, на иницијативу тадашњег потпредседника ФИДЕ Бориса Кутина, а званичан је предлагач у име Шаховског савеза Ср       бије био председник Миодраг Вукотић. Међутим, тек на Конгресу ФИДЕ 2019. године, предузети су конкретни кораци да награда почне да се додељује. Жири за доделу биће у саставу: председавајући Махир Мамедов из Азербејџана, и чланови – прослављена шахисткиња Јудит Полгар (иначе почасни потпредседник ФИДЕ) и филипински велемајстор Еухенио Торе.

Предлоге могу доставити континенталне и националне федерације до 20. фебруара 2021. године. Како је прописала ФИДЕ, кандидати за награду морају да испуне један од следећих услова: изузетан гест или деловање спортског духа током неког шаховског догађаја, изузетан допринос популаризацији вредности фер-плеја, подршка иницијативама за унапређење етичких вредности и промоција интегритета и високих етичких стандарда. Нема сумње да ће ова награда бити понос, како за носиоца коме буде додељена, тако и за српски шах, због имена које награда заслужено носи.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести