Финале Првенства Новог Сада: Синиша Ремецки водећи

У организацији Шаховског савеза Новог Сада и Новосадског шаховског клуба у просторијама НШК-а одржава се традиционално, 87. Првенство Новог Сада под називом “3. Меморијал Жарка Поповића”.
Prvenstvo Novog Sada
Фото: Дуел двају бивших првака града – Милана Илијћа и Дејана Лескура

На овогодишњем првенству учествују 22 играча, међу којима су десеторица првопласираних с Полуфиналног турнира и дванаесторо директних учесника, укључујући и седморицу бивших пр­вака Новог Сада.

Међу учесницима су и један интермајстор, петорица ФИДЕ мајстора, као и неколико омладинаца и једна ша­хисткиња. Једна од занимљивости турнира је и чињеница да је старосна разлика између најстаријег учесника, доајена новосадског шаха ФИДЕ мајстора Милана Илијћа (82) и најмлађег Милана Гагића (13) скоро 70 година. Турнир се игра по ФИДЕ правилима шаха и парује се по Швајцарском систему у девет кола. Темпо игре је 90 минута за целу партију, плус бонус од 30 секунди за сваки одиграни потез. После шест одиграних кола на врху табеле се налази мајсторски кандидат Синиша Ремецки с пет поена, док га у стопу прате ФИДЕ мајстори Дарко Парежанин и Стеван Јовић, као и интермајстор Дејан Лескур, сви с по пола поена мање. Биће веома занимљиво испратити дербије седмог кола Ремецки – Лескур, као и Јовић – Парежанин, који ће у многоме одредити коначан пласман. У борбу за врх могу још да се умешају и ФИДЕ мајстор Слободан Бојковић, који се тренутно налази на 5. позицији са четири поена, као и Милош Торбица, ФИДЕ мајстор Милан Илијћ и млади Алекса Илинчић, који су на деоби од 6. до 8. места са по 3,5 поена. Иза њих, на деоби од 9. до 15. места, следи група од седморице играча коју предводи Зоран Миленковић, а ту су још и ФИДЕ мајстор Мирко Кокеза, Александар Мајсторовић, Светлана Стојадинов, Небојша Павков, Никола Петровић и Предраг Вујиновић с по три поена.

Победник Полуфиналног тур­нира Милан Гагић налази се на 16. месту са 2,5 поена, а следе на деоби 17. и 18. места Мирослав Пантић и Момир Илинчић са по два поена, потом Жарко Симовић на 19. месту, а затим на деоби 20. и 21. места прошлогодишњи првак града Велимир Петрушић и талентовани омладинац Лав Пајчин, који су, на жалост, већ на самом почетку морали да напусте турнир, и на 22. месту Драгољуб Војводић, тренутно без бо­дова.

Турнир пролази у најбољем реду и без икаквих инцидената, тако да главни судија, национални арбитар Алмир Гагић, нема много посла и поред тога што се игра веома борбено, са доста одлу­чених партија. У наредна три кола нас очекују међусобни дуели водећих и коначан расплет у врху, после кога ћемо добити овогодишњег првака овог престижног тур­нира који Нови Сад организује већ пуних 87 година.

Светлана Стојадинов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести