Инђић на корак до Светског купа

Коло пре краја Појединачног првенства Европе, које се игра у словеначким Термама Чатеж, наши такмичари налазе се у горњем делу табеле, а велемајстор Александар Инђић има и одличне практичне шансе за пласман на Светски куп 2023. године!
ШЗС, Л. Рифељ/ Александар Инђић пружио одличне партије
Фото: ШЗС, Л. Рифељ/ Александар Инђић пружио одличне партије

Наиме, Инђић се тренутно са одличних седам поена из 10 партија налази на деоби од шестог до 25. места, а првих 20 такмичара ће се пласирати на ово престижно такмичење. У последњем колу Инђић игра белим фигурама против јерменског велемајстора Самвела Тер-Сахакјана и потребан му је барем реми за пласман на Светски куп.

Наши млади велемајстори Велимир Ивић и Лука Будисављевић имају по шест поена из 10 партија и налазе се на 59, односно 62. позицији, а Будисављевић је тренутно шести играч испод 18 година на турниру. Вредно је помена да је Будисављевић у 10. колу црним фигурама одиграо нерешено против шведског велемајстора Нилса Гранделиуса (2663). И Веља и Лука у последњем колу имају шансу да се победама пласирају у топ 30 шахиста у Европи, а препрека на том путу Велимиру биће словеначки велемајстор Матеј Шебеник, док ће се Лука борити против ФИДЕ мајстора из Азербејyана Реада Самадова. Велемајстор Иван Иванишевић и млади ФИДЕ мајстор Вук Дамјановић тренутно имају по пет поена и покушаће победама у последњем колу да поправе нешто лошији утисак из досадашњег тока турнира.

Када су у питању наше даме, треба истаћи њихове вредне победе у 10. колу – Тијана Благојевић је савладала интермајстора Конора Е. Марфија (2427) из Ирске, док је Марина Гајчин била боља од велемајстора Марка Тратара (2417) из Словеније. Њих две тренутно имају по пет освојених поена, а у последњем колу Тијана ће одмерити снаге са грузијским велемајстором Торникеом Саникидзеом, док ће Марина играти против ФИДЕ мајстора Елиота Пападиамандиса из Француске. Теодора Ињац је у последња два кола забележила два болна пораза, који су јој значајно покварили пласман, али ће победом у 11. колу покушати да се врати на 50% освојених поена. Преко пута Теодоре за таблом ће бити словеначки ФИДЕ мајстор Давид Стеванић. И Јована Ерић је имала благи пад форме средином турнира, али њених освојених 16 рејтинг поена показују да је заиста имала тешке противнике. У последњем колу она ће потражити своју шансу против Пие Мари Ружић из Словеније, против које је велики фаворит.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести