Интернет шах: Србија Тим освојио Светски куп

Модерно доба је увело електронске игрице у свет спорта, а захваљујући савременим технологијама и шах све више добија на популарности на интернету.
sah pixabay
Фото: pixabay.com

Последњих година шах добија нову димензију, јер захваљујући могућности онлајн приступа великом броју турнира, и играчи аматери могу се наћи у прилици да заиграју на такмичењима на којима учествују и највећа шаховска имена данашњице, попут Магнуса Карлсена и Хикару Накамуре.

Љубитељима спорта у Србији мало је познато да је Србија Тим, који нас представља у најјачим светским и европским интернет такмичењима у шаху уживо, ових дана освојио Светски куп у убрзаном шаху (темпо игре 15 минута за партију, плус две секунде за сваки одиграни потез)! Овај успех добија још више на значају ако се зна да је на путу до финала са Перуом, Србија Тим елиминисао два вероватно најјача ривала, Русију (41,5:34,5 у четвртфиналу) и Украјину (47:43 у полуфиналу). Иако тим Перуа нема шаховски реноме какав имају Украјина и Русија, исход финалног меча на 25 табли (игране су по две партије на свакој табли – по једна белим и црним фигурама) био је неизвестан до самог краја, што показује и коначни резултат од 27:23 за Србију. За разлику од претходних мечева, у којима је за Србија Тим наступио по један интернационални мајстор, у финалу су интернационални мајстори играли на прве четири табле. То показује да су играчи без шаховских титула изнели главни терет у овом такмичењу, што пуно говори и о систему такмичења, у којем је врло значајна масовност.

Још једно важно такмичење на коме је учествовао тим наше земље јесте било и полуфинале Светске блиц лиге. Управо резултат Србија Тима у овом мечу потврђује важност масовности, јер је и поред учешћа три велемајстора, девет интернационалних мајстора и пет ФИДЕ мајстора, Србија Тим поражен од Украјине. Меч је игран на 91-ој табли и, захваљујући бољем одзиву, тим Украјине је имао бољи однос рејтинг поена на доњим таблама. Темпо игре је био пет минута за партију, уз додатне две секунде за сваки одиграни потез, а поразом од 85:97 Србија Тим је освојио треће место и на тај начин учврстио своју позицију у самом врху светског онлајн шаха.

Поред ових резултата, Србија Тим је у овој сезони освојио пето место у Светском купу у булету (темпо игре један минут за партију, плус један секунд за сваки одиграни потез). Србија Тим се такође такмичи и у Светској и Европској лиги у дневном шаху (некадашњи дописни шах, уз темпо један потез у три дана), како у стандардном, тако и у тзв. Фишеровом шаху. Такмичење у овим лигама је у току и надамо се новим лепим вестима, а да ли ће до њих заиста и доћи зависи од даљег развоја тима.

Како су нам рекли администратори Србија Тима, чије су заслуге за анимирање и окупљање екипе највеће, поред ангажовања играча са шаховским титулама и високим шаховским рејтингом, за успех је пођеднако важно ангажовање и мање афирмисаних играча, јер се сваки освојени поен пођеднако рачуна, без обзира на којој табли је освојен. Тренутно је, са више од 1.000 чланова, Србија Тим један од бројнијих тимова у свету (примера ради, Русија има више од 4.000 чланова), а за наредни период администратори нашег тима су себи поставили два циља – повећати укупан број чланова и ојачати тим додатним прикључивањем српских шахиста који су носиоци највиших шаховских титула и рејтинга. Надамо се да ће у томе и успети.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести