Интервју: Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије

Пре седам месеци на чело Шаховског савеза Србије дошао је Драган Лазић (55), директор АЛО Медиа Систем д.о.о. Београд, једне од водећих медијских кућа у земљи и оснивач и председник Шаховског клуба Сирмиум из Сремске Митровице - од тада, може се слободно рећи, наступио је шаховски препород у Србији.
с
Фото: Приватна архива

Пре свега, враћено је пољуљано поверење ресорног Министарства спорта и омладине и успостављено финансирање у до сада рекордном годишњем износу. Спонзорска средства, која ће ући у Савез ове године, вишеструко су већа од износа спонзорских средстава у најуспешнијој години деценију уназад. Председник Драган Лазић у ексклузивном интервју за „Дневник“ открива како је за тако кратко време успео да оствари ове, али и многе друге, за Савез пресудне циљеве.

За само седам месеци рада постигли сте неупоредиво више него многи ваши претходници за читав мандат на месту председника Савеза. У чему је тајна вашег успеха?

– Тајна је, пре свега, у амбицији, одрицању, тиму и организацији. Моје амбиције су одувек професионално високе, па тако и на овој позицији у Шаховском савезу Србије. Није ми довољан изазов да Савез буде бољи него рецимо пре годину дана, амбиција ми је да буде један од најбоље организованих у Европи, у региону свакако. Да будемо за понос и дику и шахистима и држави Србији. Одрицање је огромно, рад је интензиван, просто сам свестан да се велики резултати не постижу лако и са мало уложеног рада. На крају, тим и организација. Примењујем све оно што примењујем професионално, а у менаyменту сам деценијама и то је поље мог најуспешнијег деловања, посебно управљање финансијама.

Недавно је ШШ потписао још два велика спонзорска уговора, која би требало да обезбеде стабилно финансирање свих програмских активности. Можете ли рећи које фирме су у питању и шта ће то конкретно донети Савезу?

– Као и у свакој кући, финансије су један од основа стабилног функционисања. Може се филозофирати унедоглед, али ако се не трудимо да повећамо приходе, од посла нема ништа. Повећани приходи, уз добро располагање финансијама, омогућавају обогаћивање програмских активности. Са сарадницима месецима радим на привлачењу спонзора, поприлично успешно. Редом смо успоставили сарадњу са Академијом Доситеј, Хотелом Фонтана из Врњачке Бање, Ђенерали осигурањем, Азвиртом, Енерготехником Јужна Бачка, Милениум Тимом, а ускоро потписујемо и сарадњу са Ресортом Стара Планина. Можда сам неког и прескочио. Уз ово иде и сарадња са медијским спонзорима АЛО Медиа Системом, Студиом Б и Борбом. Они из дана у дан пишу о шаху и активностима Савеза. Спонзори својом подршком помажу да покренемо и неке нове програме које Савез никада пре није имао, а на добробит свих  шахиста.

Новоуспостављени односи са ФИДЕ су на највишем нивоу, а постигнут је и врло повољан репрограм обавеза. Докле се стигло са његовом реализацијом?

– Обавезе ка ФИДЕ су појединачно највећа ставка у листи затечених обавеза, које су износиле преко 20 милиона динара, и Савез је био под претњом забране рејтинговања шахиста са наше листе. Потписали смо репрограм на 36 месеци, са кварталним ратама. Прву рату смо платили крајем марта, десетак дана пре рока, а наредна ће бити плаћена крајем јуна и тако даље. У току мог мандата свака реч и сваки потписани параграф биће стриктно поштовани, према свима.

Једна од најважнијих тачака вашег председничког програма био је рад са младима. Шта је до сада урађено на том пољу и какви су даљи планови?

– Веома сам незадовољан што Савез није на адекватан начин помагао развој  најталентованијих играча, нити најбољих сениора, репрезентативаца. У завршној фази је израда Програма подршке најистакнутијим младим играчима и он ће бити усвојен на првој наредној седници УО Шаховског савеза Србије, почетком јуна. Од јула ће почети примена овог Програма, који подразумева да ће Савез партиципирати у трошковима учешћа на турнирима и обезбеђењу адекватних тренера. За прву годину реализације овог програма имаћемо скромнија средства, па ће у програму бити не више од пет или шест најбољих младих шахиста. Наредне године буџет за ове намене биће богатији. Од 2022. године увешћемо и одређену континуирану подршку за сениорске репрезентативце, али о том потом.

Враћено је и поверење истакнутих репрезентативаца, што потврђује чињеница да ћемо у новембру у Словенији на Екипном првенству Европе имати најјаче саставе и у мушкој и у женској конкуренцији. Какав је договор постигнут са репрезентативцима?

– Обавио сам разговоре са скоро свим потенцијалним репрезентативцима. Изложио сам своје виђење и исказао максимално уважавање њиховог значаја и доприноса српском шаху. Мислим да сам стекао њихово поверење, које ћу са своје стране сигурно оправдати. О детаљима не могу овом приликом, јер је пакет са којим ћу изаћи пред њих још увек у припреми. За почетак, имаће до сада најбоље услове за припреме, у Ресорту Стара планина, на највишем могућем нивоу и са квалитетном тренерском подршком. Изнео сам им амбиције да морамо на Европском првенству у Словенији у новембру да „пуцамо“ на најбољи досадашњи резултат, што њима јако прија. Ради се о спортистима који желе успех и победе.

И поред пандемије коронавируса, у јулу ће се у Београду одржати вероватно најјачи Опен турнир у Европи ове годинеСрбија шах опен 2021. Одакле идеја за овакав догађај и како напредују припреме?

– Србија опен 2021 је крупан подухват, али преко потребан у овом моменту. Он је одличан за имиџ Савеза, а и врло привлачан за спонзоре. Једноставно, спонзори не желе да финансирају режију, кирију, плате и слично, већ програмске активности. С обзиром на очекивани састав учесника, то ће бити један од најјачих турнира ове године у Европи, а тиме ће и спонзори имати пуни интерес и ефекат своје подршке шаху.


Није ми довољан изазов да Савез буде бољи него, рецимо, пре годину дана, амбиција ми је да буде један од најбоље организованих у Европи, у региону свакако. Да будемо за понос и дику и шахистима и држави Србији

Ми ћемо учинити све да будемо одличан домаћин и организатор. Немам дилему да ћемо у томе и успети. Имамо и подршку ФИДЕ, Града Београда, као и Министарства омладине и спорта. Припреме иду у потпуности по планираној динамици, а одзив играча ће бити и већи од првобитно планираног.

Какви се још пројекти планирају до краја године и где ће бити организовани национални шампионати?

– Поред поменутих Програма подршке најистакнутијим младим играчима и Србија опена, реализоваћемо све редовне програмске активности. У мају организујемо у Београду Хибридне европске квалификације за Светски куп у мушкој конкуренцији, па затим Куп „Светозара Глигорића“ у Бачкој Паланци, затим Србија опен у јулу, па Омладинско првенство Србије, Прву лигу у обе конкуренције, па следе Европско екипно првенство, женски и мушки шампионат, и крајем децембра у Новом Саду Првенство Европе за младе шахисте у убрзаном и брзопотезном шаху. Домаћин шампионата, који ће вероватно опет бити одржан почетком децембра, није још одређен, али ниво услова за играче не сме падати испод прошлогодишњег који је поставио хотел Фонтана у Врњачкој Бањи.


Круна наших амбициозних планова треба да буде кандидатура да Србија буде домаћин  Шаховске олимпијаде 2026. године. Управо смо успоставили комуникацију са ресорним Министарством спорта и омладине и по овој теми и следи израда детаљних пројекција, како организационих, тако и финансијских

Да ли ће национални Савез конкурисати за домаћина неког од важних европских и светских такмичења?

– Свакако да хоћемо. О томе сам већ разговарао са председником ФИДЕ Аркадијем Дворковичем и можемо рачунати на добар третман када је у питању додела организације међународних такмичења. Слично је и са Европском шаховском унијом. Круна наших амбициозних планова треба да буде кандидатура да Србија буде домаћин Шаховске олимпијаде 2026. године. Управо смо успоставили комуникацију са ресорним Министарством спорта и омладине и по овој теми и следи израда детаљних пројекција, како организационих, тако и финансијских. Очекујем да до краја године добијемо став државног врха по овом питању, с обзиром на то да се ради о, за шаховске оквире, прилично скупом такмичењу. У међувремену, Шаховски савез Србије мора значајно да подигне свој организациони и кадровски ниво, јер је он за сада далеко од тога да задовољи захтеве које постављају овакви и слични пројекти, чак и у домаћим оквирима.

Шта бисте издвојили као свој највећи досадашњи успех као челног човека Савеза и шта сматрате својим најважнијим следећим кораком?

Не желим да будем лажно скроман – све горе поменуто јесте за понос и заиста сам задовољан постигнутим. Можда су аспекти анимирања великог броја спонзора за кратко време и финансијска консолидација најупечатљивији део. Предстоји ми даљи рад на хомогенизацији шаховских органа, смањењу подељености међу њима и, колико ми овлашћења допуштају, пружању помоћи у унапређењу стања у савезима такмичарских подручја, јер за сада постоје прилични проблеми у некима од њих. У сваком случају, велики сам оптимиста и имамо јасне циљеве и планове за њихово остварење, те верујем да успех неће изостати – поручио је Лазић.     

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести