Ју Вењун води против Тан Жонгји у мечу за светску шампионку

Овогодишњи меч за светску шаховску шампионку између актуелне светске шампионке Кинескиње Тан Жонгји и њене изазивачице, такође Кинескиње, Ју Вењун, игра се у Кини.
Svetska sampionka
Фото: Прва партија меча за светску шампионку између Тан Жонгји и Ју Венјун, фото: FIDE

Првих пет партија играће се у Шангају, а других пет у Чунгкингу, темпо игре је 90 минута за првих 40 потеза, плус додатак од 30 минута до краја партије, с бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог.

У случају нерешеног резултата, након 10 партија по класичном темпу, 19. маја ће се играти четири партије доигравања по темпу игре од 25 минута по играчу, са бонификацијом од 10 секунди за сваки одиграни потез. На церемонији свечаног отварања боја фигура у првој партији одређена је тако што је изазивачица Ју Вењун извукла црну даму с белом подлогом, што је био знак да ће започети меч водећи беле фигуре у првој партији.

Актуелна светска шампионка Кинескиња Тан Жонгји титулу је освојила на нокаут турниру са 64 учеснице, који је одигран од 10. до 28. фебруара у иранској престоници Техерану. Након неколико кругова елиминације, финале је одиграно у виду меча од четири партије по класичном темпу између Тан Жонгји и Украјинке Ане Музичук. Како је резултат овог меча био 2:2, приступило се доигравању по убрзаном темпу у коме је прва партија завршена ремијем, а другу је победила Тан Жонгји, те је она и проглашена светском шампионком, а додељена јој је и титула велемајстора. Занимљиво је да је актуелна изазивачица Ју Вењун на поменутом нокаут турниру стигла до четврфинала, где је била елиминисана управо од будуће шампионке Тан Жонгји.

Ипак, Ју Вењун је стекла право да буде изазивачица светској шампионки победом у серији ФИДЕ женских Гран при турнира који су одиграни током 2015. и 2016. године. У овој серији, дотадашња светска шампионка Ху Јифан је победила на првом турниру, али се потом повукла из даљег такмичења. Након четири од пет турнира из Гран при серије, лидер на табели је била Индијка Конеру Хампи са 335 поена, која је до тада одиграла сва три своја турнира. На другом месту се налазила Ју Вењун са 253 поена и турниром мање. Последњи из серије Гран при турнира одигран је у октобру 2016. године и на њему је Ју Вењун убедљиво тријумфовала, те је у коначном пласману претекла Конеру Хампи и стекла право да се бори за светску шаховску круну.

Пре овог меча, Жонгји и Вењун су одиграле 16 партија по класичном темпу игре. Жонгји има благу предност у међусобним дуелима, будући да је победила три, а изгубила две партије, уз 11 ремија.

Досадашњи ток меча је показао да ће ово бити веома неизвесна борба, јер су обе шахисткиње добро припремљене и психички веома јаке. Након ремија у првој партији, Ју Вењун је другу партију меча победила у далекој завршници, после 55 потеза. Потом је уследила трећа партија у којој је Жонгји направила груб превид већ у 14. потезу, изгубила пешака и убрзо била принуђена да се преда. Ипак, овај горак пораз очигледно није обесхрабрио Жонгји, будући да је у наредној партији одиграла веома сигурно и као бела смело спровела напад на краљеву тврђаву црне, приморавши је да положи оружје.

После одигране четири партије у мечу води Ју Вењун са 2,5:1,5, а преостало је да се одигра још шест партија. Према Правилнику меча, након четири партије, обрћу се боје фигура, да би се анулирала предност коју је Вењун стекла играјући белима у првој партији, те ће сада Жонгји играти два пута заредом белим фигурама.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести