Максималан тријумф Југовића из Каћа

Од 31. маја до 5. јуна Параћин је домаћин још једног такмичења из календара Шаховског савеза Србије.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Овог пута, на базенима “Престиж” одржава се Фестивал шаха ШСС, у оквиру кога ће се одиграти четири различита такмичења. Најпре су од 31. маја до 3. јуна на програму два екипна такмичења, 8. Куп „Светозара Глигорића“ у отвореној конкуренцији и у конкуренцији жена. У опен конкуренцији наступа 11 екипа, док се код жена такмиче четири екипе, што посебно радује ако се има у виду да се после дужег времена Куп игра и у женској конкуренцији. С обзиром на то да наступају и три прволигашке екипе, да је пријављено седам велемајстора и шест интернационалних мајстора, очекују се занимљиве борбе на 64 поља.

Овогодишњи Фестивал ШСС-а је свечано отворен 31. маја у присуству представника локалне самоуправе и Шаховског савеза Србије, а потом је одмах кренуло и прво коло. Темпо игре је 90 минута по играчу за првих 40 потеза, уз додатак од 15 минута до краја партије и уз 30 секунди бонификације за сваки одиграни потез почевши од првог. У опен конкуренцији игра се пет кола по Швајцарском систему паровања, док даме играју Бергер турнир у три кола.

У првом колу три екипе у опен секцији су победиле максималним резултатом од 4:0 – Јелица Горачићи, Турбина Вреоци и Рудар Костолац. У другом колу састају се: Турбина – Новосадски ШК, Јелица – Рудар, ОШК Параћин 2 – Југовић Каћ, Трепча Косовска Митровица – Сирмиум Сремска Митровица и Божевац – Херцеговац Гајдобра, а слободна је екипа Рокада из Варварина. Код дама у првом колу Параћин је славио против Радничког из Ћуприје са 2,5:0,5, док је Југовић из Каћа био бољи од Рембаса из Ресавице са 3:0. Друго коло доноси борбе између Радничког и Рембаса, као и важан меч Параћина и Југовића.

Куп „Светозара Глигорића“ се завршава у петак 3. јуна, а последња два дана Фестивала (субота и недеља) резервисана су за два нова такмичења у календару Шаховског савеза Србије, а то су Појединачна првенства Србије у убрзаном и у брзопотезном шаху, на којима се очекује наступ око 100 играча из свих крајева Србије.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести