Међународни турнир у Новом Саду: Борбено на старту

У Новосадском шаховском клубу почео је Међународни шаховски турнир „Новогодишњи опен“, који је окупио 55 учесника из седам држава (Русија, Индија, Украјина, Чешка, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Србија).
Најмлађи учесници турнира Константин Мандраш, Лука Гилица и Теодора Јауковић
Фото: Најмлађи учесници турнира Константин Мандраш, Лука Гилица и Теодора Јауковић

Међу њима су и велемајстори Стефан Ђурић и Синиша Дражић, а поред њих на пехар претендују и интермајстор Иван Средојевић, двоструки прваци Новог Сада Синиша Ремецки и Слободан Бојковић, као и сјајни омладинци Лав Пајчин, Милан Гагић и нешто старији Дејан Оморјан.

Оно што је видљиво јесте чињеница да су после дуже времена просторије НШК-а попуњене до последњег места, што је заиста леп призор.

Прва два кола су обележили велика борбеност и занемарљив број ремија, а чак и они нерешени исходи су настали после исцрпљених свих могућности за добитак партије. Томе сигурно доприноси и нешто бржи темпо игре од 60 минута по играчу за целу партију, плус додатних 30 секунди за сваки одиграни потез, али и наградни фонд од 120 хиљада динара.

У прва два кола по две победе су забележили Дражић, Денишев (Русија), Мушини (Индија), Пајчин, Гагић, Бојковић, Пантелић и Ковачић, а по пола поена мање има има група играча међу којима су и други фаворити за највиши пласман, а то су Ђурић, Средојевић, Ремецки, Оморјан, Авдић и Петрушић.

Ипак, можда и главни утисак је тај да је Шаховски савез Новог Сада, организатор овог турнира, успео да, поред иностраних такмичара, окупи и велики број најбољих и најтрофејнијих младих новосадских и војвођанских играча. Поред већ наведених Оморјана, Гагића и Пајчина, ту су омладинске наде Ања Јовановић и Маријана Билић, кадеткиње Теодора Јауковић и Сара Мијић, као и кадети Никола Лесковац, Константин Мандраш и Лука Гилица. Када би се сабрале само њихове освојене титуле на кадетским Првенствима Србије и Војводине, тај број би био већи од 20!

Најважнији парови трећег кола: Дражић–Гагић, Пантелић– Мушини, Денишев–Бојковић, Пајчин–Ковачић, Вељковић–Оморјан, Ремецки – Петрушић, Дивљан– Ђурић, Средојевић–Авдић итд.Турнир траје до 15. јануара, када се играју осмо и девето коло, од 12 односно 15.15 часова.

Ж. Медар

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести