IN MEMORIAM: Деспот Маринков (1954–2022)

После краће и тешке болести напустио нас је шахиста из Александрова, Деспот Маринков, од миља звани Пецко – истакнути члан и капитен екипе ШК Борац и један од оснивача овог клуба, сада већ далеке 1972. године.
Деспот Маринков
Фото: Деспот Маринков

Пецко ће бити упамћен и као бас-гитариста чувене рок групе „Високи напон“, а такође и као члан некадашњег „Александровачког тамбурашког оркестра“, који је на смотри покрајинских аматерских друштава у Старом Бечеју 1970. освојио прво место. Пецко је тако, (вечито...!) подељен између шаха и музике, играо шах на уштрб музике, а онда наступао у музичким саставима – на уштрб шаха! Пецко је такође био и један од оснивача ШК Метал-прогрес из Зрењанина, за који је успешно наступао у лиги средином осамдесетих година прошлог века.  Знао је доста партија напамет из опуса „Змајевке“ и „Бенони“ система, које је и сам најчешће играо у Банатској лиги.

Био је душа од човека – прави сеоски шерет, љубитељ музике и шаха... И шах је играо искључиво на „уметнички“ начин... шеретски, без икаквог страха од пораза! Нека му је зато вечна слава и хвала за време проведено са нама, уз шаховску таблу и шеретски коментар на себи својствен начин, као и уз његов чувени бас, којим нас је деценијама увесељавао, на један фин племенит начин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести